NieuwsOnschendbaarheid Salvini

Salvini mag vervolgd worden voor vasthouden van migranten

Matteo Salvini, de rechts-nationalistische oud-minister van Binnenlandse Zaken van Italië kan mogelijk veroordeeld worden tot vijftien jaar cel voor machtsmisbruik en illegale detentie. De Italiaanse Senaat besloot woensdag zijn onschendbaarheid in te trekken zodat hij juridisch kan worden vervolgd.

Matteo Salvini houdt een toespraak tijdens een debat over het Gregoretti kustwachtschip, waarbij hij weigerde om migranten toe te laten in de Italiaanse haven.  
 Beeld EPA
Matteo Salvini houdt een toespraak tijdens een debat over het Gregoretti kustwachtschip, waarbij hij weigerde om migranten toe te laten in de Italiaanse haven.Beeld EPA

De populaire 46-jarige Lega-leider Salvini weigerde vorig jaar juli een Italiaans kustwachtschip met 116 migranten aan boord toe te laten tot de Italiaanse havens. De migranten moesten dagen aan boord blijven onder erbarmelijke omstandigheden totdat andere EU-lidstaten toezegden migranten op te nemen. De actie kwam Salvini op veel kritiek te staan maar zelf vond hij dat hij Italië ‘verdedigde’ tegen de ongewenste migrantenstroom.

Na de stemming in de Senaat woensdag in Rome herhaalde Salvini dat hij nog steeds achter zijn beslissing staat en trots is op wat hij heeft gedaan. ‘Ik zou het weer doen als ik terug ben aan de macht.’ Ook zei hij alle vertrouwen te hebben in het rechtssysteem. Het is nog onduidelijk wanneer de rechtszaak tegen Salvini begint.

Salvini blies vorig jaar augustus de wankele coalitie met de Vijfsterrenbeweging op in de hoop dat zijn partij bij nieuwe verkiezingen als de winnaar uit de bus zou komen. De opzet mislukte omdat de linkse partijen tegen de verwachting in steun bij elkaar zochten om Lega buiten de regering te houden. Desondanks scoort de partij van Salvini nog steeds hoog onder de Italiaanse kiezers die hem steunen in zijn harde anti-migratiebeleid. Een veroordeling kan zijn ambitie om Lega bij nieuwe verkiezingen aan de macht te brengen dwarsbomen. Maar gezien zijn populariteit kan een mogelijke rechtszaak hem ook in zijn voordeel helpen.

Onder Salvini liep het aantal migranten dat vanuit Libië de oversteek naar Italië maakte, sterk terug. Dit kwam vooral doordat de EU al voor zijn aantreden in 2018 afspraken had gemaakt met de Libische kustwacht om migranten tegen te houden, maar de aantallen liepen helemaal terug nadat Salvini de havens sloot voor reddingsschepen die migranten van zee hadden gered.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden