Salomon en Swiss Bank zijn betrokken bij voorkennis Eurotunnel

Swiss Bank Corporation en Salomon Brothers International zijn de banken die op de Franse effectenbeurs met voorkennis zouden hebben gehandeld in aandelen Eurotunnel....

AFP; REUTER

AFP, Reuter

PARIJS

De banken zouden in de maanden voorafgaand aan de aandelenuitgifte van de Brits/Franse beheerder van de Kanaaltunnel, mei vorig jaar, stukken hebben verkocht die zij niet in bezit hadden met het doel deze later tegen een lagere prijs aan te kopen. De koers daalde in die periode gestaag.

Swiss Bank liet in een verklaring weten 'elke onjuiste handeling in relatie tot de kapitaalsuitbreiding van Eurotunnel krachtig te ontkennen'. Salomons Brothers stelde in een veel vagere uiteenzetting alleen 'volledig mee te werken' aan het onderzoek.

Dinsdag meldde de Commisson des Operations de Bourse (COB) bewijzen te hebben gevonden van de handel met voorkennis in onder andere aandelen Eurotunnel. Het COB heeft inmiddels een rapport van de bevindingen van het onderzoek aan de Franse justitie overhandigd. De effectenbeurs heeft zich in het onderzoek niet alleen gericht op de handel in aandelen, maar ook op aanverwante stukken waaronder opties, futures en warrants. Daarbij heeft zij ook medewerking gevraagd van de Britse en Amerikaanse autoriteiten om de orders en motieven van niet-Franse investeerders te kunnen achterhalen.

Eurotunnel heeft ondertussen al laten weten dat als de beschuldigingen aan het adres van verdachte banken juist blijken zijn, het bedrijf stappen zal nemen. Het imago van de onderneming en het belang van de aandeelhouders is dan geschaad, zo stelt de beheerder van de Kanaaltunnel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden