Salarissen bij semi-overheid moeten lager, vindt kabinet

De salarissen van bestuurders van semi-overheidsinstellingen moeten omlaag. Ze mogen in elk geval in de toekomst het salaris van een minister niet overstijgen....

Van onze verslaggever Ferry Haan

Remkes laat zich niet uit over het tempo waarin het ministerssalaris zal moeten stijgen. 'Laat ik open kaart spelen: ik wil niet in de publiciteit komen als de minister die voor salarisstijgingen is, terwijl wij van anderen matiging vragen', zei hij.

De commissie-Dijkstal adviseert het kabinet om het ministerssalaris weer de top van de loonpiramide te maken. Hiervoor is een snelle stijging met 30 procent nodig, in de toekomst gevolgd door nog eens 20 procent. Op dit moment zijn veel ambtenarensalarissen hoger dan dat van de minister, die jaarlijks 120 duizend euro verdient. Bij veel semi-publieke instellingen als universiteiten, ziekenhuizen, De Nederlandsche Bank en het UWV liggen deze salarissen nog veel hoger.

'Bij de semi-overheid zullen de salarissen omlaag moeten', voorspelt Remkes. Hoe en wanneer is nog onduidelijk. Remkes zal hierover advies inwinnen. Het is bijvoorbeeld moeilijk voorstelbaar dat de huidige contracten van bestuurders opengebroken worden.

De commissie-Dijkstal raadt ook aan de wachtgeldregeling voor politici te versoberen. Voortaan hebben alleen 50-plussers recht op de maximale periode van zes jaar. Voor jongere politici zal de maximale periode straks vier jaar bedragen.

De commissie brandt de vingers niet aan de fikse bedragen die bestuurders die overstappen uit het bedrijfsleven krijgen om hun pensioenrechten in stand te houden. Vaak gaat het om tonnen, die in één keer worden betaald. Een ambtelijke werkgroep studeert op dit 'ernstige probleem', aldus commissievoorzitter Dijkstal.

De ex-VVD-leider maakt wat betreft de zelfstandige bestuursorganen (zbo's) onderscheid tussen privaat- en publiekrechtelijke instellingen. Over de privaatrechtelijke (ziekenhuizen, universiteiten etc) laat hij zich nog niet uit.

Het advies om geen salaris hoger dan dat van de minister uit te betalen, geldt vooralsnog alleen voor publiekrechtelijke zbo's als het kadaster, het UWV, het CWI en dergelijke. Kortgeleden werd bekend dat ex-UWV-voorzitter Joustra ongeveer 160 duizend euro toucheerde, 40 duizend meer dan premier Balkenende. Joustra moest aftreden vanwege een affaire over de verbouwing van de directievleugel van het UWV.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden