nieuwsonderwijs cao

Salarissen basisonderwijs omhoog, maar stakingen gaan nog steeds door

Leraren en directeuren in het basisonderwijs gaan vanaf volgend jaar meer verdienen. Vakbonden en werkgevers in het basisonderwijs hebben woensdag een akkoord bereikt over een nieuwe cao in het basisonderwijs.  Al het personeel gaat er vanaf 1 januari 4,5 procent op vooruit. Ook komt er een eenmalige bonus.

Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Dat er nu een akkoord van werkgevers en vakbonden ligt, betekent niet dat het onderwijspersoneel tevreden is. De geplande tweedaagse stakingen in januari gaan gewoon door, laat Aob-voorzitter Eugenie Stolk in een persbericht weten. Er zijn volgens de vakbond nog altijd structurele investeringen nodig om de loonkloof met het voortgezet onderwijs te dichten.

Lichtpuntje

Het nieuwe cao-akkoord is een van de weinige lichtpuntjes voor het door werkdruk en een lerarentekort geplaagde basisonderwijs. De overeenkomst volgt op een moeizame onderhandeling; in november en zat het overleg muurvast. De werkgevers boden basisschoolleerkrachten toen 3 procent meer loon. De bonden noemden dat ‘een klap in het gezicht’. Ook leidde een convenant tussen onderwijsbonden, werkgevers en minister Slob van Onderwijs tot discussie en het vertrek van toenmalig Aob-voorzitter Liesbeth Verheggen.

In het nu afgesloten akkoord krijgt het basisschoolpersoneel behalve 4,5 procent loonsverhoging ook een eenmalige bonus van 875 euro bij een voltijdbaan. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen zegde premier Rutte eenmalig extra geld toe, mits er een nieuwe cao werd afgesloten. Die belofte vertaalt zich nu in de eenmalige bonus. Minister Slob stelde eerder een structurele investering voor van 285 miljoen euro en een eenmalige investering van 150 miljoen. Die worden nu gebruikt voor de loonsverhoging en eenmalige uitkeringen. Zo ontvangt bijvoorbeeld het speciaal onderwijs eenmalig extra geld.

Professionalisering

Verder zijn er afspraken gemaakt over de professionalisering: voor leraren en onderwijsondersteunend personeel komt jaarlijks 500 euro beschikbaar. Het geld voor professionalisering is nu individueel opeisbaar, dat is winst volgens Aob-voorzitter Stolk. ‘Eerder werd het budget daarvoor op teamniveau verdeeld. Dus als een collega een dure cursus deed, was de pot leeg.’ Wel maakt de Aob zich zorgen dat er vanwege het lerarentekort te weinig tijd is voor scholing. 

Voor schooldirecteuren en adjuncten pakt de nieuwe cao goed uit, aldus voorzitter Petra van Haren van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS), die ook aan de onderhandeltafel zat. ‘Het akkoord sluit één op één aan op de inzet van de AVS en we zijn hier dus heel blij mee.’

De bonden gaan het akkoord nu voorleggen aan hun leden. Als alle werkgevers en werknemers instemmen, is er definitief een nieuwe cao die loopt tot 1 november. 

MEER SALARIS, MINDER WERKDRUK

Rotterdamse leraren marcheerden in november over de Erasmusbrug voor meer onderwijsgeld. De actiebereidheid was groot. ‘De boeren rijden met al die tractoren naar het Malieveld. Waarom zouden wij hier dan niet heel even het verkeer kunnen hinderen?’

De afgelopen weken verhevigden de protesten. Zo besloten zestien Amsterdamse basisscholen, met in totaal 5.400 leerlingen, hun deuren voor een week te sluiten.

Waarom staakten de leraren eigenlijk? Gaat er momenteel niet genoeg geld naar het onderwijs, zoals in Den Haag wordt gezegd? Of kijkt de politiek te veel naar de cijfers en is ze het zicht op de werkelijkheid kwijt? Er gaat wel/niet genoeg geld naar onderwijs. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden