Salariskloof topbestuurders en werknemers steeds groter

De salariskloof tussen topbestuurders en werknemers is in een kwart eeuw verdrievoudigd. Waar een directeur midden jaren tachtig gemiddeld 16 keer modaal verdiende, is dat in 2007 opgelopen naar 44 keer modaal....

Xander van Uffelen

Het directeurssalaris van de honderd best verdienende bedrijven steeg in 25 jaar van gemiddeld 225 duizend euro naar 1,3 miljoen euro, een stijging van 600 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant over de periode 1983 tot 2007. De bevindingen zijn gebundeld in het zaterdag verschenen boek Het grote graaien, een uitgave van Meulenhoff en de Volkskrant.

Voor individuele bedrijven liggen de salarisverschillen nog hoger. De inmiddels vertrokken directeur Don Shepard van Aegon verdiende in 2006 212 keer meer dan modaal. Jeroen van der Veer van Shell streek in 2007 zelfs 314 keer meer op dan modaal. De Raad van Economische Adviseurs (REA) heeft in 2007 in een rapport voor de Tweede Kamer impliciet een nieuw ijkpunt gelanceerd. Als de hoogste baas honderd keer het inkomen van zijn werknemers verdient, zijn echt alle verhoudingen zoek. ‘Als een werknemer in het bedrijf gemiddeld 50 duizend euro verdient, en de hoogste baas strijkt 5 miljoen euro op, dan heb je een lastig verhaal’, zegt decaan Kees Koedijk van de economische faculteit in Tilburg en voorzitter van de inmiddels opgeheven REA. Vooral in de olie-industrie (Shell) en de financiële sector (ING, ABN Amro, Fortis, Aegon) zijn de salarissen richting Amerikaans niveau gestegen, zegt hij. Van de huidige bedrijven uit de AEX is het directiesalaris bij uitgeverij Wolters Kluwer (1888 procent) de afgelopen kwart eeuw het snelst opgelopen. Ook bij Aegon en Unilever gingen de salarissen hard omhoog. De Amerikaan Tom Ford van tasjesmaker Gucci verdiende met 106 miljoen euro het meeste geld. Jan Bennink van babyvoedingsbedrijf Numico staat met 85 miljoen op de tweede plaats. De internationalisering van het bedrijfsleven is voor de bestuurders de belangrijkste reden om iedere vorm van koppeling van de salarissen met de werkvloer los te laten.

Xander van Uffelen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden