Salaris van journalisten: exorbitant of superbraaf?

BRENGEN dagbladjournalisten met hun riante salarissen hun eigen bedrijfstak in gevaar? Ben Rogmans, ex-Volkskrant-redacteur en tegenwoordig hoofdredacteur van de regionale krant BN/De Stem, maakt zich er zorgen over....

In een column in De Journalist noemt Rogmans de loonsverhoging 'een domme, botte en overantwoorde kostenverhoging'. De kersverse hoofdredacteur betoogt dat lezers niet bereid zullen zijn meer geld voor hun krant uit te geven en dat de advertentiemarkt voor dagbladen de komende vier jaar, 'gewoon cyclisch', met zeker dertig procent gaat dalen. 'Natuurlijk gun ik iedereen het onderste uit de kan. Maar dit gaat dus mislopen.' Hij stelt dat een gevorderde journalist 120 duizend gulden verdient, terwijl er 'bij de HELE rijksoverheid precies 361 mensen werken die meer verdienen'.

NVJ-onderhandelaar Inge Brakman ontkent de krantensector in gevaar te hebben gebracht. Zij rekent voor dat het salaris van de journalist met 3,5 procent stijgt; haal er de inflatie vanaf, dan blijft er niet meer dan 1,5 à 2 procent koopkrachtverbetering over. Niets bijzonders in vergelijking met andere bedrijfstakken, betoogt Brakman. 'Wij lopen met onze cao superbraaf in de pas.'

Bovendien gaat het uitstekend met de uitgevers. 'Zij hebben het de afgelopen jaren heel goed gedaan. We hadden echt niet met minder dan 3,5 procent bij onze leden moeten aankomen', aldus Brakman, die erop wijst dat er ook nog eens één procent is opgeofferd om jonge journalisten aan werkervaring te helpen.

De vergelijking met de rijksambtenaren klopt volgens haar niet, omdat Rogmans van de verkeerde getallen is uitgegaan. 'Hij heeft zich gebaseerd op zijn eigen uitgever VNU, die een royale winstregeling heeft.' Brakman trekt liever een vergelijking met buitenlandse journalisten; en dan blijven de Nederlanders achter bij bijvoorbeeld hun Franse of Duitse collega's.

Een sterkere koppeling tussen behaalde winst en salarisgroei, zoals Rogmans bepleit, vindt Brakman tenslotte niet verstandig. Dat plan staat volgens haar op gespannen voet met de vereiste onafhankelijkheid van de journalist.

'Totale onzin', noemt Rogmans dat laatste argument. 'Journalisten schrijven toch wel wat ze willen.' Dat zijn vergelijking met rijksambtenaren niet helemaal klopt, wil hij wel toegeven ('Het is een column, geen beleidsnotitie'), maar hij houdt vol dat het totale pakket aan arbeidsvoorwaarden voor journalisten in de loop der jaren te zeer is uitgedijd om bij conjuncturele tegenwind te overleven. 'Directies zullen daar als eerste op gaan bezuinigen.' Zelf krijgt Rogmans er ook 7 procent bij - tegen zijn zin. 'Ik had de directie gevraagd om een basissalaris en een bonus bij het behalen van bepaalde doelstellingen. Zo'n regeling bleek niet mogelijk. Nu krijg ik die 7 procent er helaas ongevraagd bij.'

Fokke Obbema

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden