'Salaris top mag niet meer stijgen dan rest personeel'

Minister Bos van Financiën neemt nieuwe maatregelen om de topsalarissen te beteugelen. Het Rijk gaat zijn invloed als aandeelhouder van staatsdeelnemingen als Schiphol en NS gebruiken om te voorkomen dat de top er meer op vooruitgaat dan de werknemers op de werkvloer.

Van onze verslaggever Douwe Douwes

Zo nodig gaat het ministerie van Financiën op aandeelhoudersvergaderingen tegen voorstellen stemmen om topmanagers van bedrijven meer te laten verdienen. Bos zegde dat woensdag toe aan de Tweede Kamer bij de Algemene Financiële Beschouwingen. De Rijksoverheid is aandeelhouder van 33 bedrijven.

Gouden handdruk belasten
Het voorstel van het CDA om gouden handdrukken en bonussen voor topmanagers zwaarder te belasten, ziet Bos als een ‘mogelijke aanvulling’. Het CDA presenteerde zijn voorstellen als alternatief voor de kabinetsplannen, waarmee het niet gelukkig is. Maar daar wil Bos niets van weten. Hij wil vasthouden aan het zwaarder belasten van huizen met een waarde van meer dan 1 miljoen euro en aan het beperken van de fiscale aftrek van pensioenpremies voor zeer hoge inkomens.

Volgens Bos brengen die maatregelen niet alleen meer geld in de schatkist, ze zijn ook minder schadelijk voor het vestigingsklimaat voor bedrijven dan het CDA-plan.

Aanpakken topinkomens
Niettemin gaat Bos de CDA-suggesties nader bestuderen. Ook voor voorstellen van de PvdA toonde hij sympathie. PvdA'er Paul Tang wil onder meer de beperking van gouden handdrukken, die nu in de vrijwillige gedragscode-Tabaksblat is geregeld, in de wet vastleggen.

De PvdA-minister toonde zich verheugd dat er in de Kamer steeds meer steun komt voor het aanpakken van topinkomens. Volgens hem is dit kabinet het eerste dat daar echt werk van maakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden