Salah krijgt levenslang voor moorden in Monfort

Iets over elven donderdagavond viel het vonnis voor Kamel Ben Salah in het Zuid-Franse stadje Auch. Schuldig aan de moord op de echtparen Van Hulst en Nieuwenhuis, die in de nacht van 20 mei 1999 op brute wijze werden vermoord in hun boerderij in Monfort....

Van onze correspondent Martin Sommer

Het Hof oordeelde dat Marianne van Hulst, Dora en Johan Nieuwenhuis met voorbedachten rade om het leven werden gebracht. Zij werden alledrie geboeid en met messteken vermoord. Artie van Hulst werd doodgeschoten, zonder voorbedachten rade, besliste het Hof.

Ben Salah hoorde het vonnis aan met een glimlach om de mond, en knipoogde naar zijn advocaten. Zijn raadsman, maître Martial, kondigde onmiddellijk aan dat hij in beroep gaat.

Na de uitspraak stonden de kinderen van de slachtoffers op om elkaar te omhelzen. Taco Nieuwenhuis, zoon van Dora en Johan Nieuwenhuis, zei dat voor hem de zaak 'eindelijk tot een oplossing is gebracht. Nu kan ik verder gaan als zoveel andere mensen, die ook geen ouders meer hebben'.

De uitspraak is het sluitstuk van een proces dat twee weken duurde, en tot het eind toe ook in Frankrijk veel belangstelling kreeg. Donderdagochten hield de procureur zijn requisitoir. Hij sprak in een stampvolle rechtszaal van 'verschrikkelijke barbarij, extreme wreedheid en vreselijke omstandigheden' waaronder de moorden gepleegd zijn.

Hij eiste dat Ben Salah minstens 22 jaar in het gevang zou doorbrengen. De jury nam die eis over, bleek gisteravond laat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden