Salah Abdeslam wilde na defecte bomgordel in Parijs 'het karwei afmaken' en 'sterven als martelaar'

De terrorist Salah Abdeslam wilde 'sterven als martelaar' en nieuwe aanslagen plegen, nadat zijn bomgordel niet was afgegaan op 13 november 2015 in Parijs. Dit staat volgens de Franse radiozender France Inter in een 'testament' op een teruggevonden computer. Volgens France Inter is ook de Franse politie tot de conclusie gekomen dat de bomgordel van Abdeslam op 13 november defect was.

Salah Abdeslam bij zijn arrestatie in Brussel in maart 2016. Beeld ap
Salah Abdeslam bij zijn arrestatie in Brussel in maart 2016.Beeld ap

De rol van Salah Abdeslam in de aanslagen in Parijs heeft altijd veel vragen opgeroepen. Van de aanslagplegers is hij de enige overlevende. De anderen bliezen zichzelf op of werden door de politie doodgeschoten. Abdeslams broer Brahim kwam om het leven doordat hij zijn bomgordel tot ontploffing bracht in een café aan de Boulevard Voltaire.

Op 13 november zette Abdeslam eerst drie zelfmoordcommando's af bij het Stade de France. Daarna reed hij door naar het 18de arrondissement in het Noorden van Parijs. In de verklaring waarin Islamitische Staat de terreurdaden opeiste, werd ook gesproken van een aanslag in het 18de arrondissement. Die vond echter nooit plaats. Abdeslam liet zijn zwarte Renault Clio achter en nam de metro naar de voorstad Montrouge, ten zuiden van Parijs, waar hij zijn bomgordel in een prullenbak gooide. Hij belde handlangers in België die hem vervolgens ophaalden.

Nadat hij in 18 maart 2016 in Brussel werd gearresteerd, verklaarde hij tegenover de Belgische politie dat hij zich bij het Stade de France had willen opblazen, maar zich op het laatste moment had bedacht. Volgens France Inter wijst het politieonderzoek in een andere richting. De bomgordel van Abdeslam bleek defect, onder meer vanwege een kapot kabeltje bij het ontstekingsmechanisme. Waarschijnlijk is iets mis gegaan bij de fabricage van het bomvest. In elk geval kan Abdeslam niet zelf het snoertje kapot hebben getrokken, aldus de politiebronnen van France Inter.

Op 22 maart 2016 gooiden terroristen een computer in een prullenbak in Brussel, voordat zij een aanslag pleegden op luchthaven Zaventem. Op deze computer staat het 'testament' dat waarschijnlijk van Salah Abdeslam is. Hij noemt zich 'Abu Abderrahman die heeft meegedaan aan de eerste aanval'. 'Hoewel ik tussen de martelaren wilde zijn, heeft Allah anders besloten', schrijft hij. 'Ik ben erin geslaagd me weer bij de rest van de broeders te voegen omdat er een defect in mijn bomgordel was.' Voorts schrijft hij dat hij eerst naar Syrië wilde gaan, maar bij nader inzien tot de conclusie was gekomen dat het beter zou zijn 'het karwei hier af te maken met de broeders, maar ik zou in de toekomst wel beter uitgerust willen zijn voordat ik tot daden overga.'

Volgens de vrienden die hem in de nacht van 13 op 14 november ophaalden, heeft hij destijds ook verklaard dat zijn bomgordel defect was, zo getuigden zij tegen de politie. Abdeslam zelf heeft na zijn eerste verhoor niet meer gesproken. Op 5 februari verschijnt hij in België voor de rechter vanwege zijn betrokkenheid bij een schietpartij in Vorst op 15 maart 2016, toen hij voor de laatste keer ontsnapte aan de politie. De kans is groot dat hij ook dan niets zal zeggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden