Salah Abdeslam heeft geen advocaat meer: 'Allah waakt over mij'

De advocaten van terreurverdachte Salah Abdeslam, de Franse toppleiter Frank Berton en zijn Vlaamse collega Sven Mary, trekken zich terug. Dit melden de Belgische kranten De Standaard en Het Nieuwsblad. Naar eigen zeggen kunnen Mary en Berton niet meer tot hun cliënt doordringen. Abdeslam zou geen nieuwe advocaat willen.

Redactie
Frank Berton, de Franse ex-advocaat van Salah Abdeslam. Beeld reuters
Frank Berton, de Franse ex-advocaat van Salah Abdeslam.Beeld reuters

Abdeslam, mogelijk betrokken bij de terreuraanslagen in Parijs van vorig jaar, blijft weigeren een verklaring af te leggen. Telkens als hij voor de Belgische onderzoeksrechter wordt geleid, beroept hij zich op zijn zwijgrecht. 'Ik wil niet langer de advocaat zijn van iemand die besloten heeft zich niet te verdedigen', zegt Berton in een gesprek met De Standaard.

'Toen we hem onze beslissing meedeelden, heeft Abdeslam me gezegd dat hij een brief aan de onderzoeksrechter zou richten, waarin hij afzag van zijn recht op verdediging', aldus Frank Berton. 'Hij zegt dat Allah over hem zal waken.'

'Een miezerige klootzak'

De in Brussel geboren Abdeslam, een Fransman van Marokkaanse afkomst, werd op 18 maart na een maandenlange klopjacht in de Brusselse wijk Molenbeek aangehouden. Dat was vier dagen voordat islamitische extremisten aanslagen pleegden op het vliegveld Zaventem en een metrostation in Brussel, waarbij 32 doden vielen. Ook die aanslagen werden opgeëist door IS.

Abdeslam wordt sinds zijn aanhouding vastgehouden in Brugge. Zijn ex-advocaat Sven Mary noemde hem in een interview met de Franse krant Libération 'een miezerige klootzak uit Molenbeek, uit een milieu van kleine criminelen, meer een meeloper dan een leider, met de hersenen van een lege asbak'.

Abdeslam zette vermoedelijk met de auto de drie zelfmoordstrijders af aan het Stade de France op 13 november 2015. Zijn broer Brahim kwam ook bij de aanslagen om - hij blies zichzelf op. Salah was voor de aanslagen ook betrokken bij de huur van hotelkamers, een appartement en verschillende wagens die door de terroristen gebruikt werden.

IS ronselt steeds meer minderjarigen voor terreuraanslagen in België

De Standaard meldt ook op gezag van het federaal parket dat Islamitische Staat steeds meer minderjarigen warm probeert te maken om aanslagen te plegen in België. Het ronselen van jonge kandidaat-jihadisten gebeurt doorgaans via sociale media. De slachtoffers zijn niet alleen minderjarige jongens, maar ook meisjes. Meestal schommelt hun leeftijd rond 16 tot 17 jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden