Salah Abdeslam bezocht Nederland meerdere keren

Voorafgaand aan de aanslagen in Parijs op 13 november vorig jaar, was terreurverdachte Salah Abdeslam meerdere malen in Nederland. Dat heeft de Franse openbaar aanklager François Molin gezegd. Welke plaatsen Abdeslam bezocht heeft, is nog niet bekendgemaakt.

De ambulance in Brussel waarin Salah Abdeslam vermoedelijk is vervoerd. Beeld afp

Vanaf juli vorig jaar tot aan de aanslagen in november huurde Abdeslam meerdere keren een auto. Hij bezocht Griekenland en Italië in juli, in augustus was hij in Hongarije en Oostenrijk en in september en oktober verbleef Abdeslam in Duitsland en Nederland. Hij vervoerde medeterroristen en huurde kamers voor hen om te overnachten, maar deed ook inkopen. Zo kocht Abdeslam waterstofperoxide, dat wordt gebruikt bij het maken van bomgordels, en materiaal om bommen op afstand te laten ontploffen.

De 26-jarige terrorist werd vrijdag gearresteerd in Brussel en zaterdagochtend voorgeleid in België. De Frans-Belgische Abdeslam speelde een sleutelrol bij het voorbereiden van de bloedige aanslagen, is volgens Molin duidelijk geworden uit de eerste verhoren.

Uit die verhoren blijkt ook dat Abdeslam van plan was om zich op te blazen bij het Parijse stadion Stade de France. Hij zette daar op 13 november drie terroristen af. Zelf bedacht hij zich en deed zijn bomgordel weer af. Die gordel werd later bij het vuilnis gevonden in de buurt van het stadion. Waarom hij zichzelf niet heeft opgeblazen, is nog niet duidelijk.

Het drietal dat door Abdeslam werd afgezet, slaagde er niet in hun bomgordels in het stadion zelf tot ontploffing te brengen. Ze deden dat buiten het stadion. Daarbij vielen zes doden. In totaal kwamen 130 mensen bij de aanslagen om het leven.

Openbaar aanklager François Molin. Beeld afp

Uitlevering

De Franse president François Hollande heeft al laten weten dat hij Abdeslam zo snel mogelijk naar Frankrijk wil krijgen. Het land hoopt met een nieuw Europees aanhoudingsbevel de uitlevering van Abdeslam naar Frankrijk te bespoedigen. Volgens Frankrijk heeft België twee maanden de tijd om Abdeslam uit te leveren. Dit kan eventueel oplopen tot drie maanden, als Abdeslam bezwaar aantekent. Abdeslam heeft de Franse nationaliteit, maar werd geboren in België.

Abdeslam zelf wil niet worden uitgeleverd. 'We hebben ons verzet tegen de uitlevering aan Frankrijk omdat er in België ook nog een gerechtelijk onderzoek loopt', zei zijn advocaat, Sven Mary, na de zitting op zaterdag. 'De Belgische speurders en de onderzoeksrechter hebben goed werk verricht en moeten de kans krijgen dat verder te doen. Er is ook geen reden om zomaar in te gaan op de vraag van de Fransen. We moeten heus niet uit een soort misplaatst schuldgevoel op onze knieën gaan voor Frankrijk.'

Zijn cliënt moet woensdag weer voor de rechter verschijnen, aldus Mary. De Belgische aanklager heeft zowel Abdeslam als medeverdachte Amine Choukri 'terroristische moord' ten laste gelegd.

Abdeslam en Choukri werd vrijdag na een vuurgevecht met de politie in het Belgische Molenbeek aangehouden. Het tweetal raakte bij het vuurgevecht lichtgewond.

Hoe heeft Abdeslam hier zo lang kunnen zitten?

Volkskrantverslaggever Peter De Graaf sprak meerdere mensen die in de buurt van de schuilplaats van Abdeslam woonde. Onder hen slager Omar, wier zaak tegenover Abdeslams huisgevestigd is. 'Hij wist van niks. De buurt spreekt het gonzende gerucht dat 'iedereen wist dat Abdeslam hier verbleef' tegen. Bewoners zijn blij dat hij gepakt is, maar vragen zich anderzijds af: hoe heeft het zo lang kunnen duren als Abdeslam hier al die tijd zat?'

Grenzen bewaken

Interpol heeft Europese lidstaten opgeroepen de grenzen extra streng te bewaken, omdat de arrestatie van Abdeslam ertoe kan leiden dat zijn handlangers Europa proberen te ontvluchten. Eén van hen is 31-jarige Mohamed Abrini. Hij werd twee dagen voor de aanslagen in Parijs door veiligheidscamera's vastgelegd terwijl hij met Abdeslam in een auto op weg was naar de Franse hoofdstad.

Liveblog

De Volkskrant hield een liveblog bij over de politieacties in Molenbeek, waarbij Salah Abdeslam werd opgepakt. Lees het hier terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden