Salafistische organisatie AIFitrah leent 1,8 miljoen van investeerder om pand in Utrecht te kopen

Het conflict tussen de salafistische organisatie AlFitrah en haar huurbaas in de Utrechtse wijk Overvecht heeft een onverwachte ontknoping gekregen: AlFitrah heeft deze week van een Nederlandse investeerder de ruim 1,8 miljoen euro kunnen lenen om het pand in Overvecht te kunnen kopen. Kort daarna verkocht AlFitrah het pand door aan diezelfde investeerder, die er appartementen wil bouwen.

Suhayb Salam, voorzitter van de stichting AIFitrah in Utrecht OvervechtBeeld Raymond Rutting

Eind augustus had de rechter bepaald dat de organisatie het pand moest verlaten vanwege een huurachterstand. AlFitrah wilde dat niet, omdat zij bij ontruiming haar investeringen van naar eigen zeggen een half miljoen euro kwijt is.

Toen AlFitrah donderdag ineens met de 1,8 miljoen op de proppen kwam, eiste de VVD opheldering over de herkomst van dat geld. VVD-Kamerleden Ockje Tellegen en Malik Azmani wilden weten of het kabinet wel over die informatie beschikt en of het geld mogelijk uit het Midden-Oosten kwam.

Daarvan is in dit geval geen sprake, zegt advocaat Anis Boumanjal van AlFitrah. 'Er komt geen geld uit Koeweit aan te pas. Het is gewoon een slimme zakelijke deal met een Nederlandse investeerder. Met deze keurige deal heeft AlFitrah alleen haar eigen investeringen veilig willen stellen, die zij bij ontruiming zou zijn verloren.'

De investeerder, Hawking Europe, was vrijdag niet telefonisch bereikbaar.

Omdat AlFitrah door het lopende contract het eerste recht op koop had, kon zij van Hawking Europe deze week ruim 1,8 miljoen euro lenen om het pand te kopen. Kort daarna verkocht AlFitrah het pand door aan diezelfde investeerder. Die wil er appartementen bouwen. AlFitrah zal dan toch de wijk Overvecht verlaten. Dit tot opluchting van de Utrechtse politiek, die de organisatie graag ziet vertrekken uit de kwetsbaarste wijk van de stad.

De salafistische organisatie ligt al jaren onder vuur omdat zij moslimjongeren in deze wijk zou aansporen zich af te keren van de Nederlandse samenleving. In september 2016 viel de Fiod er binnen voor onderzoek naar mogelijke witwaspraktijken, nadat er eerder al berichten waren geweest over dubieuze geldschieters uit Koeweit. Ook is er een aantal keer ophef geweest over 'haatpredikers' die door het moskeebestuur zouden worden uitgenodigd, en over de inhoud van de koranlessen. Leerlingen zouden daar leren ongelovigen te verafschuwen en westerse waarden als gelijkheid van man en vrouw, van homoseksuelen en andersgelovigen te verwerpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden