Commentaar

Salafisme moet harder worden tegengewerkt

Een verbod op salafistische organisaties gaat te ver, maar radicalisme moet harder worden aangepakt.

Hans Wansink
Bezoekers bij de rechtbank de bunker in Amsterdam voor de uitspraak in het grote Haagse jihadproces. Centraal staat een vermeende organisatie van radicale jongeren uit de Haagse regio. Die had volgens justitie als doel jongeren ertoe aan te zetten om naar Syrië of Irak te reizen, om daar deel te nemen aan de gewapende strijd. Beeld anp
Bezoekers bij de rechtbank de bunker in Amsterdam voor de uitspraak in het grote Haagse jihadproces. Centraal staat een vermeende organisatie van radicale jongeren uit de Haagse regio. Die had volgens justitie als doel jongeren ertoe aan te zetten om naar Syrië of Irak te reizen, om daar deel te nemen aan de gewapende strijd.Beeld anp

De argumenten die het kabinet bij monde van de ministers Asscher (Sociale Zaken) en Van der Steur (Veiligheid en Justitie) tegen een verbod op salafistische organisaties in stelling brengen, zijn overtuigend. De in onze Grondwet verankerde vrijheden van godsdienst en van meningsuiting verzetten zich tegen bemoeienis van de overheid met geloofsovertuigingen.

Aanhangers van religies die afwijzend staan ten opzichte van gangbare normen en waarden hebben recht op bescherming. Dat geldt dus ook voor aanhangers van stromingen in de islam - als het salafisme - die hun leven willen inrichten naar de letterlijke voorschriften van de profeet.

Asscher en Van der Steur tonen in hun brief aan de Tweede Kamer omstandig aan dat het strafrecht voldoende mogelijkheden biedt om opruiing tot terrorisme en tegen openbaar gezag, aanzetten tot haat, discriminatie en geweld, werven voor vreemde krijgsdienst of terreurorganisaties tegen te gaan. Het burgerlijk recht biedt daarnaast de mogelijkheid een vereniging of stichting te verbieden als de werkzaamheid daarvan in strijd is met de openbare orde.

Instrumenten zijn er dus genoeg om op te treden tegen radicalisering van salafisten. Dat is geen overbodige luxe. De geheime dienst AIVD constateert onder salafisten een afwijzing van de Nederlandse rechtsstaat en een agressieve, onverdraagzame houding tegen andersdenkenden. Gematigde moslims worden onder druk gezet zich af te zonderen van de Nederlandse samenleving en hun kinderen naar fundamentalistische moskeeschooltjes te sturen.

Het is dan ook terecht dat Tweede Kamerleden hebben aangedrongen op het stopzetten van subsidies aan salafistische organisaties en op het blokkeren van financiering van salafisme door Saoedi-Arabië, Koeweit en Qatar. Minister Asscher wil daarvan vooralsnog geen werk maken. Zijn redenering dat de vrijheid van godsdienst óók vrijheid van financiering inhoudt, overtuigt niet.

Organisaties die de Nederlandse rechtsstaat afwijzen, hebben geen recht op actieve, financiële steun van de overheid. Integendeel, ze moeten scherp in de gaten worden gehouden en worden tegengewerkt. Hetzelfde geldt voor de financiering van gebedshuizen door buitenlandse regimes. Dat moet, indien mogelijk, worden verboden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden