Salademaker was zijn tijd vooruit
Vanuit een garage begon Johan Schreur salades te verkopen. De grondlegger van Johma (72) is woensdag overleden.
Eigenlijk was hij zijn tijd vooruit. Soms te ver vooruit. Toen Johan Schreur in 1968 vanuit een garage in het tussen Enschede en de Duitse grens ingeklemde Glanerbrug in 1968 huzarensalades begon te maken en verkopen, was Nederland daar nog niet klaar voor.
Samen met zijn vrouw en kinderen , die de eieren mochten pellen, maakte hij salades die hij bij campings en horecagelegenheden aan de man bracht. Als naam koos hij voor Johma - een samenvoeging van zijn eigen voornaam Johan en de doopnaam van zijn zoon Martinus (roepnaam: Frank). Pas in 1975 zou hij vanuit een nieuw pand op een industrieterrein in Losser op grotere schaal Johma-salades gaan verkopen aan supermarkten.
Johan Schreur overleed op 9 mei op 72-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. De laatste jaren was hij nog adviseur van zijn nieuwe familiebedrijf Profish. Enige tijd behoorde hij tot de vaste sponsors van FC Twente. Zijn andere passie was de jacht.
Schreur kwam na een opleiding aan de Slagersvakschool als 15-jarige in dienst bij een dorpsslager. Maar het slachten van koeien viel hem zwaar. Hij trad in dienst bij een delicatessenbedrijf in Enschede waar hij salades kon gaan maken. Hij ontwikkelde huzarensalades naar het voorbeeld van de Russische salades. Ingrediënten waren aanvankelijk aardappelblokjes, wortelen, ham en mayonaise.
Schreur bewaakte de kwaliteit van het product met lijf en leden. Johma werd het eerste bedrijf in Nederland waar alle werknemers zich verplicht moesten douchen. Bezoekers mochten vanwege de hygiëne alleen vanachter een glazen wand naar het productieproces kijken.
Begin jaren tachtig had Johma al vijfhonderd werknemers. Schreur kreeg in 1984 een superbod op het bedrijf van de Amerikaanse voedingsmiddelengigant Heinz en besloot het bedrijf te verkopen. Na twee jaar kriebelde het alweer en richtte hij in Oldenzaal Profood op, dat als eerste bedrijf in Nederland koelverse maaltijden ging verkopen aan supermarkten. Dit was nog een stap te ver.
In 1987 nam hij in IJmuiden de zeevisgroothandel Siewertsen over, die werd samengevoegd met Profood. Vanaf 1991 werden deze producten al op grote schaal verkocht aan de Nederlandse supermarkten. De koelverse maaltijden werden in 1997 afgestoten en Siewertsen werd Profish. Jaarlijks levert dit bedrijf voor 30 miljoen euro voorverpakte vis als private label aan supermarkten.
Schreur bleef tot 1999 directeur. Daarna nam zijn zoon Frank het stokje over. Met Johma ging het minder goed. Na Heinz kreeg het bedrijf nog zes of zeven andere eigenaren. Nu is het in handen van Gilde Investments dat het met de reclamekreet 'Johma oet Twente' nieuw leven wil inblazen. De grote droom van Frank Schreur is het ooit terug te kopen.
undefined