'Saka boem', de konten gaan omhoog

'Saka saka, saka boem boem', speelt/zingt Banda Ria op vrachtwagen nummer 20. 'Saka saka, saka boem boem', danst de groep meisjes en vrouwen achter vrachtwagen nummer 20 door de straten van Rotterdam....

Van onze verslaggever

Sietse van der Hoek

ROTTERDAM

Of de spelling juist is weet ik niet, maar de betekenis van de woorden laat niets te raden over. Op 'saka saka' zakken de kleine en grote vrouwen een beetje door hun knieen en vallen dansend voorover met hun handen op het plaveisel. Bij 'boem boem' draaien ze hun schuin omhoog stekende konten op het ritme van erotiek en merengue (of is het soca, of een snelle calypso?): 'One, two, three, four.'

'Saka saka, saka boem boem' was dé carnavalshit op de Antillen en zaterdagmiddag ook in de Straatparade van het Rotterdamse Zomercarnaval. De Banda Ria-band lijkt alleen dit nummer te spelen, dus moeten de meisjes en vrouwen ook telkens voorover, vier uur lang op een parcours dat loopt van de Lloydstraat bij de Schiehaven tot de Blaak.

De voorgaande elf keren vertrok de exotische stoet vanaf het Centraal Station, waar bij de bushaltes praalwagens en dansers opgebouwd en opgetuigd werden. De nieuwe route heeft het voordeel dat ze de dertig dansgroepen, dertien koninginnen, veertien praalwagens en 26 orkesten over de Nieuwe Binnenweg naar het centrum voert. Met een beetje goede wil zou deze straat ook Frederick Street in Port of Spain tijdens het Trinidadse Carnaval kunnen zijn, the Greatest Show on Earth.

Ik loop in de stroom van gekleurde medemensen eerst achter de verkeerde aan, de West-Kruiskade op, waar het zaterdagse winkelen gewoon doorgaat, en daarna de Nieuwe Binnenweg in tot aan de Lage Erfbrug, waar de straatparade zich dreunend aankondigt. De gekroonde carnavalsmiss voorop. Fantasy Night erachter, Flames, Space Fantasy uit Apeldoorn, als Spaanse slavenhalers verklede Bolivianen uit Amsterdam, Rotterdamse Tutti Frutti.

Bij elke groep hoort een vrachtwagen van Nedlloyd met een band plus geluidsboxen erop, de meeste zangers erachter met loopmicrofoons. Nog opwindender zijn de twee lopende (brass-)bands met donderende trommen en scheurend koper. De carnavalskoningin van Bonaire zit in een gele sportwagen. Die van Aruba wordt voortgeduwd in een zegekar, maar zit ze minder dan ze danst met haar gebikinide prinsessen-in-tangaslip. 'Oh Aruba, dushi tera.'

Winen heet het in de Cariben, wainen in Rotterdam: het op een razend ritme draaien van de heupen. In je eentje, maar liever met z'n tweeën, drieën of in een groep van meer. Met het gezicht naar elkaar toe, maar liever half gebogen achter elkaar in een variant van copuleren, schoot tegen billen waarbij de twee elkaar net niet raken.

Winen doen ze ook 'live in the streets of Rotterdam'. Op de Nieuwe Binnenweg, waar ruimte is en de echte liefhebbers/kenners staan. De zanger van Banda Ria achter de rugzak van een Antilliaans meisje dat geen weerstand kan bieden aan het ritme en zich heeft losgemaakt uit de toeschouwers. Een groepje van Los Brios del Sol doet 'het' op de Lage Erfbrug: eerst twee, dan drie en tenslotte, onder ophitsend geklap van het publiek, zijn het er even zes winers achter elkaar.

De groep Hindoestanen in de optocht is ingetogener. Ze zwaaien vendels. De groep Un i Tur uit Purmerend beeldt de Antilliaanse en 'Curaçaose' vlag uit. Colors of Wushu varieert op het thema Chinese muziek en bewegingskunst.

Het is twaalf jaar geleden begonnen als een Antilliaans carnaval. Hoe voorbeeldig multicultureel nu ook, het Caribische ritme, de Antilliaanse energie en lol van pluk de dag en 'saka saka, saka boem boem' zijn bepalend.

De Rotterdamse reinigingsdienst maakt direct achter de laatste groep dansende meisjes de straat weer ontnuchterend schoon van plastic bekertjes, bierblikjes en vlugschriften die uitnodigen 's avonds en volgende week en volgende maand her en der in Nederland salsa, calypso, merengue en samba te dansen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden