Sajoer bloemkool of boontjes

Alweer een tijdje geleden hield ik een lezing op de publieksdag van het Chinese Indonesian Heritage Center. Dat is een organisatie die zich bezighoudt met het erfgoed van de Chinezen die vanuit Indonesië naar Nederland zijn gekomen.

Beeld Hilde Harshagen

Ingrediënten

1 ui
2 teentjes knoflook
1 á 2 rode pepers, ontdaan van zaadjes en zaadlijsten, fijngehakt
2 kemirinoten
stukje gember, geschild en fijngehakt
stukje laos, geschild en fijngehakt
1 theel. ketoembar
1 theel. djinten
50 gr. santen
250 ml. water
olie
300 gr. sperziebonen of bloemkool in roosjes
200 gr. tempeh in blokjes
1 serehstengel
2 djeroekperoetblaadjes
Na mijn lezing kwam Swan Bin Go, de directeur van Go-Tan, het bedrijf van de Indonesische kruidenpasta's, kroepoeks, woksauzen en nog veel meer. Wat volgde, was een vermakelijke geschiedenis met veel oude albumplaatjes over de familie die in de jaren vijftig vanuit Bandung naar Naarden emigreerde.

In de garage begonnen opa en pa Go met het bakken van oosterse snacks. Al gauw kwamen er ook een restaurantje en winkeltje in Amsterdam. Een van de specialiteiten werd de shanghainoot, die zoveel aftrek vond dat pa Go een nieuwe productietechniek verzon en daarmee de uitvinder van de borrelnoot werd.

Een mooi en slim verhaal, waarin twee belangrijke Chinese waarden - familie en eten - zijn verenigd in een derde: de eigen onderneming. Dat familiegevoel is nu ook versterkt in de campagne van het bedrijf dat dit jaar z'n 60-jarige jubileum viert. Opa, oma en vooral de tantes zijn de smaakmakers van de hapjes. De nieuwste tante in de spotlights is Net. Go-Tan heeft nu zeven nieuwe boemboes op de markt gebracht, kruidenpasta's naar haar recept. Met een zakje van tante Net maak je als bij toverslag van Hollandse bloemkoolsoep een sajoer.

Heel handig. Alleen is er in de familie Go-Tan nog geen overtuigd vegetariër aangetrouwd of opgestaan, want in al haar pasta's zit wel iets van dood dier. Zelfs in de sajoer bloemkool zitten garnalen, want tante Net houdt natuurlijk van trassi. Maar zo ingewikkeld is het nou ook weer niet om zelf een boemboe in elkaar te draaien, of iets wat erop lijkt. Met een knipoog naar tante Net en in de hoop dat ze zelf ook een paar geheel plantaardige kruidenpasta's verzint.

Snipper ui, knoflook, rode peper en wrijf die met de kemirinoten, gember, laos, ketoembar en djinten in een vijzel tot een pasta. Breng het water aan de kook, draai het vuur laag en los de santen in het water op.

Verwarm de olie in een wok of braadpan en fruit de pasta aan tot die begint te kleuren. Voeg de santen toe en de bloemkool of boontjes met de tempeh. Voeg eventueel nog wat water toe met de serehstengel en de djeroekperoetblaadjes en laat alles zachtjes koken tot de groente gaar is. Breng op smaak met zout en peper. Eet met rijst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.