Update

Saif al-Islam Kaddafi kan in Libië de doodstraf krijgen

De vandaag gearresteerde Saif al-Islam Kaddafi zal in Libië worden berecht en kan de doodstraf krijgen. Dat heeft Mohammed al-Alagy, de Libische interim-minister van Justitie, gezegd in een reactie op de aanhouding.

ANP/Reuters/Redactie
Het enige beeld dat er tot dusver van de gearresteerde Saif al-Islam is gepubliceerd. Beeld reuters
Het enige beeld dat er tot dusver van de gearresteerde Saif al-Islam is gepubliceerd.Beeld reuters

'Hij heeft anderen aangespoord om te moorden, heeft de schatkist benadeeld, en heeft zelfs meegedaan aan het werven en naar Libië halen van huurlingen', aldus al-Alagy. 'Dit is nog maar een klein overzicht van de misdaden waarvoor hij zal worden aangeklaagd door de Libische hoofdaanklager.'

Bang

Kaddafi was erg bang op het moment van zijn arrestatie, meldden strijders van de Nationale Overgangsregering (NTC) die betrokken waren bij de aanhouding in een woestijngebied, circa 70 kilometer van de plaats Obari in het zuiden van Libië.

'Hij dacht dat we hem wilden vermoorden', aldus Ahmed Ammar tegen Marie-Louise Gumuchian, een verslaggever van het persbureau Reuters. Zij sprak met de commando's die de arrestatie rond half twee 's nachts uitvoerden en reisde mee met het vliegtuig dat Kadhafi naar de noordelijke stad Zintan bracht.

Saif al-Islam, die in het verleden vaak had geroepen dat hij zich nooit zou overgeven en dat hij zich desnoods dood zou vechten, leverde geen verzet bij zijn aanhouding. De verdachte van misdaden tegen de menselijkheid reed in een hinderlaag, die was opgezet door 15 commando's in drie voertuigen. Kaddafi zat op het moment van zijn arrestatie in een auto en werd vergezeld door vier personen.

Grens

Het minikonvooi van twee voertuigen was kennelijk onderweg naar de grens met het buurland Niger, waar Saif al-Islam heen wilde vluchten. In de auto's lagen wapens en enkele duizenden dollars.
De commando's schoten in de lucht en in de grond en dwongen de auto's te stoppen, aldus Ahmed Ammar. De man die de leiding had over het konvooi, identificeerde zich in eerste instantie als Abdelsalam 'dienaar van de vrede', maar werd vrijwel meteen herkend als Saif al-Islam Kaddafi. De commando's stelden hem vervolgens gerust en meldden dat de verdachte zou worden overgebracht naar Zintan. Hij droeg een zware baard en een bril en was niet geboeid tijdens de vlucht. Een van zijn duimen en twee vingers zaten in het verband. Saif al-Islam Kaddafi had deze verwondingen een maand geleden opgelopen tijdens de slag om Bani Walid, een van de laatste bolwerken van het Kaddafi-regime.

Volgens een woordvoerder van de autoriteiten in Libië is de aanhouding te danken aan een tip van een lokale gids, Yousif Salih al-Mahdi. Die zou door Saif al-Islam's entourage zijn benaderd om de verdachte naar Niger te smokkelen. De gids lichtte echter met gevaar voor eigen leven de nieuwe machthebbers in over de verblijfplaats van de zoon van de gedode dictator. Daarop werd de commando-actie georganiseerd.

ICC
Saif al-Islam moet worden uitgeleverd aan het Internationaal Strafhof (ICC), vindt Amnesty International in Nederland. Volgens directeur Eduard Nazarski heeft de zoon van Kaddafi recht op een 'goed en eerlijk' proces, zo zei hij vandaag.

'Ik kan niet beoordelen wat hij allemaal wel en niet heeft gedaan. Maar los van de feiten heeft deze man natuurlijk een symboolfunctie. Hij is dé zoon van, die zich nadrukkelijk met allerlei zaken heeft bemoeid.'

Contact

Saif al-Islam stelt overigens nooit te hebben onderhandeld met het Internationaal Strafhof over overgave. De verdachte van misdaden tegen de menselijkheid zei dat vandaag tegen een verslaggever van Reuters, in het vliegtuig dat hem vanuit het zuiden van Libië naar de noordwestelijke stad Zintan bracht. 'Het zijn allemaal leugens, ik heb nooit contact met hen gehad', aldus Saif al-Islam Kaddafi.

ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo had vorige maand gezegd dat hij met tussenpersonen sprak over de mogelijke komst van de zoon van wijlen dictator Muammar Kaddafi naar Den Haag. Bij berechting door het ICC zou de zoon van Kaddafi ontsnappen aan de doodstraf, aangezien de statuten van het strafhof de doodstraf als vonnis uitsluiten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden