Sagan ijskoud slimste na massaval

De aftrap van de voorjaarskoersen in het Vlaamse land werd geen tweestrijd tussen Boonen en Cancellara. De jonge Slowaak Peter Sagan was de leepste in het groepje dat een valpartij overleefde.

AMSTERDAM - De heilige week noemen de Vlamingen de samenballing van grote wielerkoersen in deze periode van het jaar. Op z'n heiligst zal die week pas zijn bij de start van de Ronde van Vlaanderen. Maar de goden werden al aardig op hun wenken bediend met de E3, de opening van het bal.

Het werd een aanstekelijke dollemansrit, die feitelijk werd beslist door een massale valpartij 40 kilometer voor de eindstreep. Op een smalle strook in de aanloop naar de Paterberg ging het in de eerste rijen mis. Slechts een kleine groep kon haar weg vervolgen, waarvan Peter Sagan ijskoud de slimste was.

Een wedstrijd die zichzelf graag afficheert als 'de kleine Ronde van Vlaanderen' mag blij zijn met zo'n winnaar. De jonge Slowaak worden na twee veelbelovende jaren al heldendaden toegedicht. Zo'n heldendaad zou de overwinning kunnen zijn in de Ronde van Vlaanderen, een trofee waar hij vorig jaar nog net naast greep.

Maar Peter Sagan lijkt iets van zijn spreekwoordelijke branie te hebben verloren. Hij reageerde bits toen een journalist na afloop vroeg of hij het nu niet aan zijn stand verplicht was om ook de enig echte Ronde te winnen. 'Ik moet niets, behalve doodgaan.'

Na zijn vergeefse gooi naar de overwinning in Milaan-Sanremo wilde Peter Sagan zich vrijdag domweg gelukkig voelen met zijn machtsgreep in een wedstrijd die is vernoemd naar de aanpalende snelweg. De Primavera was hem niet in de kouwe kleren gaan zitten, of eigenlijk juist wel. Des te blijer was hij al in het Vlaamse voorjaarszonnetje meteen revanche te kunnen nemen.

E3 Harelbeke, voorheen E3 Prijs, heeft in de nieuwe rangschikking van wedstrijden een eigen plek verworven. Vrijdag mag niet de gelukkigste wedstrijddag zijn, maar blijkbaar is de Vlaming graag bereid daarvoor een snipperdag op te nemen. Vlak voor het middaguur kon je in het centrum van Harelbeke over de hoofden lopen, maar zelfs dan had je bij twee plekken niet kunnen komen.

Vooraf was de 57ste editie gekarakteriseerd als een tweestrijd tussen nationale held Tom Boonen en internationale held Fabian Cancellara. Ze waren met hun tweeën in de afgelopen tien jaar goed voor acht overwinningen. Door een samenloop van omstandigheden kwam het sinds 2011 niet tot een duel. En dus stond het publiek hoog opgestapeld rond de twee bussen waarin de matadoren zich daarvoor gereed maakten.

Mooi was in dat verband hun omhelzing vlak voor de start. Een kleine familietragedie hield Tom Boonen een tijdje buiten de koers en Fabian Cancellara heette hem weer van harte welkom.

Maar van dat gehoopte duel kwam door die plotse opeenhoping van renners en fietsen niets terecht. Cancellara had zich vlak daarvoor juist naar achteren laten zakken voor een laatste bevoorrading. Tom Boonen lag ertussen en beklaagde zich na afloop over een pijnlijke duim.

Maar juist door die valpartij werd de E3 een aantrekkelijk schouwspel op twee tonelen. Op het ene waagde Fabian Cancellara zich aan een formidabele inhaalrace. Op het andere tastten de vier overgebleven koplopers elkaars krachten af. Peter Sagen had af te rekenen met een dubbelkoppig monster in de personen van Terpstra en Vandenbergh, beiden ploeggenoten van Boonen.

Niki Terpstra, twee dagen eerder nog de imponerende winnaar van Dwars door Vlaanderen, vond zichzelf tot zijn eigen verbazing opnieuw terug aan het front. Hij was met stramme benen aan de wedstrijd begonnen en zelf vond hij dat het gaandeweg nauwelijks beter werd. Misschien zegt dat wel iets over de topvorm waarin Terpstra deze dagen verkeert.

Echt moeilijk kon hij het Sagan niet maken. Stijn Vandenbergh probeerde wel een paar keer weg te komen, maar werd telkens tot de orde geroepen. Met zijn laatste poging lanceerde hij bovendien Sagan, die Terpstra en Gerraint Thomas, de vierde man voorin, ruimschoots klopte.

Fabian Cancellara concludeerde dat zijn inhaalpoging niet het gewenste resultaat had gehad, maar wel het gewenste vormpeil had getoond. Hij zal er zijn, als het Vlaamse wielrennen volgende week zondag de hoogste staat van heiligheid bereikt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden