Saffraanrisotto

Pay-Uun Hiu


Ingrediënten

200 gr risottorijst
ca. 8 dl bouillon
1 gesnipperde ui
2 eetl gehakte cashewnoten
2 eetl rozijnen
1 envelopje saffraandraadjes
1 kaneelstaafje
pitjes van 5 à 6 kardemompeulen
amandelschaafsel
olie
zout en peper


Goede bekende G. heeft zijn smaak verloren. Een tijdje geleden al, maar het gaat zo als het gaat: soms spreek je elkaar tijden niet en dan blijkt er plots een heleboel gebeurd te zijn. Hij had een schedelbasisfractuur opgelopen bij een fietsongeluk en daarna bleek hij niets meer te proeven. Het kan nog terugkomen, zei de dokter, maar voorlopig moet G. het doen met de herinnering aan de smaak van aardappelen en rosé gebakken lamsvlees.

'Het gekke is', zegt G. 'dat je smaak eigenlijk niet kunt herinneren. Op het moment dat je iets proeft is het heel erg aanwezig, maar als je het niet meer hebt, heb je ook niks om het op te kunnen roepen.'

Eten zonder proeven. Het is het soort ervaring waar je nooit bij stilstaat, tenminste zolang je er geen last van hebt. Het enige wat vriend G. vlak na het ongeluk nog wel eens onderscheidde, was de smaak van amandelen, saffraan en kaneel, al wordt hij er niet gelukkiger van als er met alle goede bedoelingen iets met veel kaneel of saffraan wordt voorgezet.

Zonder de illusie te hebben dat dit zaligmakend is, de combinatie saffraan, kaneel en amandelen roept onmiddellijk de associatie op met een prachtige gele risotto met noten en rozijnen.


Bereidingswijze

Week de saffraan van te voren in een beetje heet water (kan ook in een paar eetlepels kokosmelk, als je dit lekker vindt). Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui glazig. Doe er dan de rijst bij en roer tot deze ook enigszins glazig ziet. Bak even de noten en rozijnen mee en doe ook het saffraanmengsel erbij.

Voeg dan in een keer een flinke scheut bouillon toe tot de rijst goed onder staat. Roer er het kaneelstaafje en de kardemompitjes doorheen, laat nog een keer de bouillon aan de kook komen en laat de rijst dan zachtjes pruttelen. Kijk heel regelmatig naar de rijst en voeg steeds wat bouillon toe als de rijst droog komt de staan. Laat de rijst niet te droog worden. Rooster ondertussen de amandelsnippers in een koekenpan zonder vet. De rijst is na ongeveer een half uur gaar. Proef of hij zacht genoeg is en breng op smaak met zout en peper. Schep de rijst op de borden en strooi er wat van de geroosterde amandelsnippers overheen.

Pay-Uun Hiu


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden