Safari

'Onze jongens en meisjes zijn niet op safari in Kenia', zei de liberale mannetjesputter Wilders vanonder zijn barokke hoofdtooi en alsof de duvel ermee speelde: op datzelfde ogenblik werden in het zuiden van Iran door Nederlandse manschappen tien Irakezen gearresteerd (van wie twee verdacht van betrokkenheid bij een recente aanslag)...

De cursivering is niet zozeer van mij als wel van het ministerie van Defensie. Dat maakte er in een persbericht met nadruk melding van. En om het de sufkezen in Den Haag nog extra in te peperen had Kamp zondag ook nog een woordvoerder van marine uit z'n bed gebeld. Die verklaarde:

'De operatie toont aan dat onze militairen zich niet van de wijs laten brengen door het debat dat in Nederland wordt gevoerd over de geweldsinstructie. Het werk gaat gewoon door.'

Niet kogel voor een buit van tien Irakezen dat lap je 'm inderdaad niet op safari in Kenia.

Hadden ze het incident in Bagdad met de VVD geconeerd?

Gemiddeld ben ik eigenlijk nooit veel kwaaddenkender dan strikt noodzakelijk is, maar allerlei berichten over dubieuze praktijken maken de mens wantrouwig.

Heeft Blair vorig jaar nou bijvoorbeeld wel of niet de telefoongesprekken met Kofi Annan laten afluisteren, of met Hans Blix?

Vervelend is dat: hoe langer je gewend was aan de gulle lach van de Britse premier, hoe meer je geneigd raakte om er een valse grimas in te zien die het Engelse volk op een dag nog eens tot de onomkeerbare ondergang zal leiden.

Of neem anders de kwestie van Osama bin Laden: is die nou wel of niet in z'n kraag gegrepen in van de duizenden geheime gangen van Tora Bora die de CIA in december 2002 over het hoofd heeft gezien?

Een Iraanse bron zegt zeker te weten dat de leider van Al Qa'ida zich in verzekerde Amerikaanse bewaring bevindt, en sterker nog: dat de arrestatie al dateert van twee of misschien zelfs wel drie maanden geleden.

Het Pentagon ontkent.

Maar ik weet nog goed dat het Kremlin in 1982 ontkende dat Breznjev dood was, terwijl het stoffelijk overschot in de voormalige Sovjet-Unie al aardig bezig was in staat van ontbinding te verkeren.

En wat is het verschil tussen Washington en Moskou als er hogere politieke belangen in het spel blijken?

Die Iraanse bron ook niet te vertrouwen natuurlijk, maar wie in 's hemelsnaam nog wel? suggereerde er bij dat Bush Osama bin Laden straks uit z'n mouw wil schudden als de joker waarmee hij een onverbiddelijke verkiezingsoverwinning behaalt. Dus als het daar om gaat kan hij de aartsvijand nog wel tot eind oktober liefdevol tegen de borst gedrukt houden je hoogste troef moet je tenslotte nooit meteen op straat gooien.

Wat blijft er bovendien van de oorlog tegen het terrorisme over als de aanstichter is uitgeschakeld?

Wat was nazi-Duitsland nog waard toen Hitler zichzelf van kant had gemaakt? Wat zou het christendom nog helemaal voorstellen als de Duivel niet zou blijken te bestaan?

En Bush heeft natuurlijk de tijd nodig om de Amerikanen en de wereld te doen geloven dat het Kwaad zich net als het Goed trouwens, denk anders maar aan de maagdelijke geboorte van Jezus ook zonder hulp van derden kan voortplanten, dus dat het einde van Osama bin Laden nog niet wil zeggen dat Kamp onze jongens en meisjes mag terugroepen uit het Midden-Oosten, waar de meeste wonderen op het gebied van Gut und Bzich zoals bekend al sinds het jaar nul frequent hebben voltrokken.

Het leven is nou eenmaal geen safari in Kenia.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden