Sadik Harchaoui weg als directeur Forum

Sadik Harchaoui stapt per direct op als voorzitter van de raad van bestuur van Forum, het Instituut voor Multiculturele Vraagstukken. Dat hebben de bestuurder en de raad van toezicht van het Utrechtse instituut maandag aan het personeel laten weten.

Merijn Rengers en John Schoorl
Sadik Harchaoui. Beeld anp
Sadik Harchaoui.Beeld anp

Over de reden voor het plotselinge vertrek van Harchaoui verschaffen de brieven geen duidelijkheid. Wel is er onenigheid tussen de bestuurder en de ondernemingsraad over de door de Harchaoui gewenste reorganisatie en gedwongen ontslagen. Eind mei dient deze zaak bij de Ondernemingskamer.

Loyaliteit
Harchaoui laat in een reactie weten dat dit geschil niets met zijn aftreden te maken heeft. Zijn besluit om te vertrekken heeft hij 'al enige tijd geleden' genomen. 'Ik wil nu iets anders doen met mijn leven', zegt hij. 'Dit is een natuurlijk moment dat ik zelf heb gekozen, nadat ik uit loyaliteit aan Forum en op verzoek eerst nog het reorganisatieplan heb geïnitieerd en de financiële toekomst verzekerd.'

In de brief van Harchaoui aan het personeel zegt hij zich toe te zullen leggen op de baan die hij als FORUM-bestuurder ook al had: voorzitter van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO). Na de zomer maakt hij bekend welke nieuwe functie hij zal bekleden. Rob Dortland neemt de baan van Harchaoui voorlopig als interim-bestuurder over.

Onder vuur
De voorzitter en enig bestuurder van Forum ligt al enkele jaren onder vuur bij een deel van zijn eigen personeel. Er waren onder meer klachten over de hoogte van zijn salaris en zijn declaraties. Ook was er ontevredenheid over de manier waarop hij leiding gaf aan het multiculturele kennisinstituut. Harchaoui zou, in de ogen van een deel van de medewerkers, te veel macht naar zich toe hebben getrokken en ongeschikt zijn als directeur.

Deze kritiek werd vorig jaar bevestigd in een intern onderzoek door oud-topambtenaar Dineke Mulock Houwer. Zij constateerde een 'grote concentratie van macht (en belasting)' bij Harchaoui. Maar hij mocht na twee onderzoeken naar zijn functioneren blijven zitten.

Aantijgingen
Harchaoui: 'Mijn vertrek heeft niet te maken met het conflict van toen. De aantijgingen zijn onderzocht en niet bevestigd. Dat is al twee jaar geleden. Ik heb mijn werk naar eer en geweten afgerond.'

De jurist Harchaoui leidde Forum sinds 2004. Daarnaast was hij een veelgevraagd adviseur bij overheidsinstellingen. In 2009 behoorde hij tot de invloedrijkste Nederlanders.

Spreekbuis
Forum is voortgekomen uit een moeizame fusie van tien minderhedenorganisaties. De instelling geldt sindsdien als de belangrijkste spreekbuis van minderheden in het land. In de loop der jaren is bedacht dat Forum van een belangenvereniging moest 'transformeren' tot een 'kennisinstituut'. De raad van toezicht noemde Harchaoui de meest uitgelezen figuur om dit veranderingstraject in gang te zetten.

De toezichthouders lieten vorig jaar, in reactie op de gespannen situatie bij de instelling, weten dat zij het uitlekken van kritiek en interne (financiële) documenten zagen als een poging om Harchaoui zwart te maken.

Begrip
De voorzitter van de raad van toezicht, Tjibbe Joustra, stelt nu in zijn brief 'begrip' te hebben voor 'zijn besluit'. Hij stelt dat Harchaoui 'een essentiële bijdrage heeft geleverd aan het vergroten van de kennis over multiculturele vragen bij beleidsmakers, politici, professionals en bij de samenleving als geheel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden