Nieuwsbreak

Sadet Karabulut: 'Als ABN naar de beurs gaat, ga ik moven'

Een stroomstoring ontregelde een groot deel van de Randstad, het besluit over de beursgang van ABN is uitgesteld en Germanwings-piloot Lubitz blijkt geestelijke problemen te hebben gehad. Hoe kijkt SP-Kamerlid Sadet Karabulut naar het nieuws van de dag?

SP-Kamerlid Sadet KarabulutBeeld anp

Karabulut wilde vanochtend met de trein van Amsterdam naar Groningen reizen. Ze kwam niet verder dan Amsterdam CS. Vanuit de stationsrestauratie praat ze ons bij.

Hoe gaat het met u?
'Ik kom gewoon niet weg. Alles staat nog stil. Ik had eigenlijk vanmiddag een werkbezoek aan een sociale werkplaats in Groningen en vanavond hoop ik deel te nemen aan een debat met lokale wethouders, met vakbondsman Ton Heerts en andere Kamerleden over de sociale werkvoorziening. Hopelijk lukt dat nog.

'Ik hoorde dat collega John Kerstens van de PvdA vanuit Den Haag wel Utrecht kon bereiken. Het leek erop dat hij Groningen ging halen, maar ik weet niet hoever hij al is.

'Ach, het is hier ook wel gezellig. Je zit hier met lotgenoten, vriendschappen ontstaan. Ik begeleid mensen die de taal niet machtig zijn, haha. Een toerist uit Turkije is onderweg naar Duitsland, ik heb haar uitgelegd hoe en wat. Je doet er niks aan. Je kunt op je kop gaan staan, de situatie verandert niet.'

Het treinverkeer is ontregeld, Schiphol lag plat. Stelt u hier ook politieke vragen bij?
'Mijn collega Eric Smaling heeft al vragen aangemeld voor het vragenuur. Het heeft toch een flinke impact. In sommige delen van de wereld hebben ze helemaal geen stroom, maar als het hier wegvalt heeft het toch ook grote gevolgen. Ik begrijp dat de storing hem zit in een punt in Diemen, we zijn blijkbaar afhankelijk van dat ene punt. Het moet uitgezocht worden hoe dit kon gebeuren.'

Ander nieuws dan. De Duitse copiloot van het Germanwings-toestel blijkt mentale problemen te hebben gehad.
'Ja afschuwelijk. De eerste dag werd duidelijk dat er geen overlevenden waren. Gisteren bleek dat het een gevolg was van de actie van deze man. De kans is dan groot dat iemand niet helemaal spoort. Het is niet zomaar zelfmoord, je neemt 150 mensen met je mee. Heel triest. Je moet er vooral niet te lang over blijven denken, dan durf je helemaal niet meer het vliegtuig in.'

Karabulut wordt onderbroken. Andere gestrande reizigers vragen haar om hulp. 'Ik bel je zo terug.' Even later is een Brits koppel de weg gewezen richting de bus. We spreken verder over Lubitz.

'Ik heb de oplossing niet, ik ben er niet in thuis. De deur wel of niet op slot of een andere vorm van dubbele beveiliging van buitenaf? Wat me in elk geval belangrijk lijkt is een goed personeelsbeleid, dat er in een bedrijf ook ruimte is om psychische problemen te kunnen melden. Je moet je niet hoeven te generen voor doodnormale klachten. Als je depressief bent moet je in zulk soort functies tijd kunnen krijgen om ziek te zijn en te herstellen. Die gelegenheid moet er wel zijn.'

Een helikopter van de Gendarmerie vliegt over de brokstukken van het Duitse Germanwings-toestel.Beeld reuters

Op naar Den Haag, uw werkterrein. Minister van Financiën Dijsselbloem heeft het besluit over de beursgang van ABN Amro uitgesteld vanwege de ophef over de hoge bankierssalarissen. Goed dat hij dat doet?
'Absoluut, ik juich dit enorm toe. Wat mij betreft moet je je afvragen waarom ABN eigenlijk weer voor een prikkie de beurs op moet. We hebben er 24 miljard euro belastinggeld ingestoken. Ik heb net het boek van Joris Luyendijk gelezen over de mores onder Britse bankiers. Het kortetermijndenken, de perverse incentives, de hoge beloningen. Dat zie je nu ook weer een beetje bij ABN.

'Waarom niet van die bank een echte staatsbank maken die prima op de markt kan meedraaien, maar gewoon werkt voor jou en mij? Een bank die de zaken netjes regelt, geen torenhoge salarissen, zorgen dat mensen hun spaarcentjes netjes kwijt kunnen, een bank die het mkb financiert. Dat lijkt me een verademing, een unieke kans.'

ABN is toevallig in staatshanden gekomen omdat ze moest worden gered. De bank vormt nu een oneerlijke concurrent.
'Een staatsbank kan prima meedraaien in de markt. En het was geen toeval, het was een politieke keuze om voor 24 miljard de bank overeind te houden. De crisis was geen natuurramp, maar het gevolg van politieke beleid, van menselijk handelen. Nu heeft de staat de keuze om de bank niet te verkopen. Juist nu is het moment om lessen te trekken. Als ABN wordt verkocht, zullen de beloningen alleen maar verder stijgen, het mechanisme werkt helaas nog steeds zo.

'Wij staan in de Kamer alleen in dit standpunt. Dat vind ik raar. Als ABN naar de beurs gaat, verliezen ze mij als klant. Ik ben tot nu toe niet vertrokken omdat ik al heel lang bij de bank zit, maar dan zou ik wel moven.'

Van uitstel komt nog geen afstel. De beursgang gaat waarschijnlijk na de zomer alsnog door.
'Dat is nog niet gezegd. Dit uitstel geeft weer een opening. Er komt in elk geval weer een debat.'

Nog even naar het buitenland. Heeft u de ontwikkelingen in Jemen gevolgd?
'Poe hee. De hele regio is zo'n ongelooflijk groot kruitvat. Ik las dat er door de bombardementen van de Saoedische coalitie alweer 39 burgerdoden waren gevallen waaronder zes kinderen. De hele situatie in het Midden-Oosten vanaf de zomer tot nu, met IS, Syrië, maar nu ook Jemen. Ik kan er met mijn verstand niet bij dat mannen die zichzelf leiders noemen mensen dit aandoen. Het is geopolitiek, het zijn etnisch-religieuze tegenstellingen, het is één brok armoede, zeker ook in Jemen. En het resulteert in zoveel verdriet voor bevolking daar. Dat doet me verschrikkelijk veel pijn.

'We hebben behoefte aan vredestichters. Laten we ons alsjeblieft weer eens inzetten voor vrede, come on! Dat is dan zeker weer ouderwets ofzo.

'Ik las het interview met de Jemenitische Sarah Ahmad in de Volkskrant. Het zijn Saoedi-Arabië en Iran die hun gevechten in haar land komen uitvechten, zegt zij. Ze vertelt dat ze wakker wordt met het geluid van bommen. Zo zou het ook voor ons zijn als het in onze regio zou afspelen. Haar enige wens is dat het ophoudt. Verder kan ze niet denken, dat snap ik.

'De belangen van die burgers moeten weer voorop komen te staan. Niet die van zogenaamde leiders.'

Een Jemenitische tank in handen van Houthi-rebellen, de Houthi-vlag wappert bovenop.Beeld afp

Tot slot een luchtiger onderwerp. De sores van de 3FM-dj's. Vertrekt u straks met Coen en Sander naar 538?
'Nee. Ik luister toch vooral naar Radio 1, naar nieuws, het zal beroepsdeformatie zijn. Twee van de publieke omroep gaan naar de commerciëlen en bij 3FM komt er weer nieuw talent boven, zo is het toch? Dat is op zich wel top. Mooi dat er vernieuwing is. Ik wens de nieuwe jonge dj - hoe heet-ie, Van der Lende? - veel succes toe. En ons veel luisterplezier.'

Kort voor publicatie van dit interview laat Karabulut weten inmiddels onderweg te zijn. De treinen rijden weer. Verwachte aankomsttijd in Winschoten: 18.30 uur.

Dit is aflevering 485 van de dagelijkse 4 Uur Nieuwsbreak. In deze rubriek nemen we iedere dag met een interessant, bekend persoon het nieuws van de dag door.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden