Saddams zonen Uday en Qusay gedood

Twee zoons van de verdreven Iraakse leider Saddam Hussein, Uday (39) en Qusay (37), zijn dinsdag om het leven gekomen tijdens een uren durend vuurgevecht met Amerikaanse troepen in de Noord-Iraakse stad Mosul....

'We zijn er zeker van dat Uday en Qusay vandaag zijn gedood', zei generaal Sanchez. 'Hun lichamen waren in een toestand die identificatie nog mogelijk maakte.'

De Amerikanen in Mosul kwamen in actie na een tip van een Iraakse informant. Toen de 101ste luchtlandingsdivisie de villa van een neef van Saddam Hussein omsingelde, werd er vanuit het huis met lichte vuurwapens geschoten. 'De verdachten barricadeerden zichzelf in het huis en boden heftig verzet', vertelde generaal Sanchez. 'Zij stierven in een hevig vuurgevecht.'

Behalve Uday en Qusay Saddam Hussein kwamen nog twee andere Irakezen in de villa om het leven. Hun identiteit is nog niet vastgesteld. Vier Amerikaanse soldaten zijn gewond geraakt in het langdurige vuurgevecht.

Qusay en Uday stonden als nummer 2 en nummer 3 op de lijst van meestgezochte leden van het verdreven Saddam-bewind. De Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, wilde echter niet speculeren welk effect hun dood zou hebben op de situatie in Irak. 'Het is zeker goed nieuws voor het Iraakse volk', vond hij.

In Bagdad werd na de bekendwording van het nieuws op verscheidene plaatsen langdurig geschoten; aangenomen werd dat het vreugdeschoten in de lucht waren. 'Jammer dat hij dood is - ik had hem liefst eerst flink gemarteld', zei een tv-producer die voor Uday gewerkt had over zijn vroegere baas.

'Dit zal de aanvallen op de militairen van de door de VS geleide coalitie zeker doen afnemen', voorspelde Ahmad Chalabi, een van de leden van de door Bremer geïnstalleerde Iraakse interim-regering.

Dat Saddam Hussein zelf niet een van de twee niet-geïdentificeerde doden is, staat vrijwel vast. Maar de Amerikaanse regering is er inmiddels wel van overtuigd dat Saddam nog steeds in leven is, en dat de geluidsbanden met boodschappen aan het Iraakse volk die Arabische zenders onlangs hebben uitgezonden hoogstwaarschijnlijk door hem zelf zijn ingesproken.

Mosul, waar Saddams zoons zich schuilhielden, ligt 390 kilometer ten noordwesten van Bagdad in een gebied dat bekendstaat als 'de soennitische driehoek'. Daar wonen veel aanhangers van Saddam Hussein, die zelf tot de soennitische moslim-minderheid in Irak behoorde. De weelderige, met pilaren getooide villa waar het vuurgevecht zich afspeelde was eigendom van een neef van Saddam, een van de belangrijkste stamleiders in het gebied.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden