Saddams 'wapenman' opgepakt

Generaal Hossam Mohammed Amin, de vroegere contactpersoon van Saddam Husseins bewind voor de wapeninspecteurs van de Verenigde Naties, bevindt zich in handen van de coalitietroepen....

Nadere bijzonderheden zijn niet bekendgemaakt. In de maanden voor de oorlog werd generaal Amin een bekende figuur, omdat hij vrijwel dagelijks namens het Iraakse bewind verslag uitbracht over de verrichtingen van de wapeninspecteurs. Hij is de dertiende hoge Iraakse functionaris die gevangen is genomen. In het spel kaarten met afbeeldingen van de 55 meest gezochte Irakezen bezet hij als 'klaver zes' de 49ste plaats.

In Baiji, in het noorden van Irak, heeft een Amerikaanse eenheid een tiental vaten ontdekt waarin zich mogelijk een zenuwgas en een blarentrekkend gas bevinden. De vaten worden nog nader onderzocht.

De Amerikanen hebben al herhaaldelijk melding gemaakt van de ontdekking van mogelijke chemische of biologische wapens. Tot dusverre heeft nader onderzoek steeds uitgewezen dat er geen verboden wapens in het spel waren.

Uit Washington komen berichten dat de VS het aantal Amerikaanse wapeninspecteurs in Irak willen uitbreiden, van de huidige 500 naar 1500. Maar volgens waarnemers is personeelsgebrek niet de enige oorzaak van het uitblijven van succes. Er zijn verscheidene Amerikaanse instanties betrokken bij de speurtocht naar verboden wapens en de onderlinge samenwerking is niet best. Een lid van de Nationale Veiligheidsraad is daarom aangewezen als bemiddelaar tussen de CIA, de inlichtingendienst van Defensie en de andere betrokken instanties.

Het gevaar dat massavernietigingswapens zouden opleveren in handen van een dictator als Saddam Hussein, die wellicht zelfs bereid zou zijn ze te delen met terroristen als Osama bin Laden, was voor president Bush reden een oorlog tegen Irak te entameren.

Maar ook de theorie dat Saddam Hussein in contact zou hebben gestaan met Osama bin Laden moet nog worden bewezen.

De Britse Sunday Telegraph en de Canadese Toronto Star meldden zondag dat hun verslaggevers in Bagdad documenten hebben gevonden in het hoofdkwartier van de geheime dienst, waaruit zou blijken dat vertegenwoordigers van Saddam in 1998 hebben geprobeerd een ontmoeting tussen hem en Bin Laden tot stand te brengen. Een inlichtingenfunctionaris zei echter tegen The Guardian dat de documenten weinig nieuw licht op de zaak werpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden