Saddams beul zit al klaar in Zuid-Irak

'A li Chemicali', alias Ali Hassan al Majid, is de prooi waarop Amerikaanse mariniers maandagmorgen in Shatra jacht maakten. Inlichtingendiensten waren getipt dat in een gebouw in deze Zuid-Iraakse provinciestad twee- tot driehonderd leden van de Ba'ath-partij bijeen zouden komen voor een krijgsberaad....

Al Majid, die net als Saddam is opgegroeid in Tikrit, is al meer dan twintig jaar onvoorwaardelijk trouw aan de Iraakse dictator. Hij wordt gerekend tot de Bende van Twaalf - de kleine kring vertrouwelingen rond Saddam die het land in een ijzeren greep houdt.

Van het illustere twaalftal zijn slechts twee leden permanent op de hoogte van Saddams verblijfplaats: zijn jongste zoon Qusay en Al Majid. Hun onderlinge loyaliteit weegt zwaarder dan familiebanden.

In 1995 zag Al Majid persoonlijk toe op de executie van twee van zijn neven, de schoonzonen van Saddam Hussein. Die waren naar Jordanië uitgeweken en teruggelokt. Saddam had hun familie opdracht gegeven met de verraders af te rekenen.

Zodra ergens in Irak een crisis of opstand dreigt, krijgt Al Majid van Saddam Hussein opdracht de orde te herstellen. Het nieuws dat 'de gifmenger van Halabja' in aantocht is, is doorgaans genoeg om een volksoproer te bedwingen. Na de eerste Golfoorlog in 1991 sloeg Al Majid een opstand van de shiieten in Zuid-Irak neer, ten koste van naar schatting honderdduizend doden. Deze keer heeft Saddam Hussein zijn beul al op voorhand in het zuiden gedetacheerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden