Saddam voelt zich al zeker van overwinning

Irak bereidt zich voor op een oorlog 'tussen de gelovigen en de despoten', zoals de Iraakse krant Babel donderdag meldde....

Reuters, AFP

BAGDAD

Maar president Saddam Hussein kent geen twijfel: 'De gelovigen zullen zegevieren', zei hij in een toespraak tot de politieke leiders van Irak ter gelegenheid van het einde van de ramadan.

Irak weigert al maanden de wapeninspecteurs van de Verenigde Naties toe te laten tot een aantal gebouwen en terreinen die zij willen doorzoeken op grondstoffen en apparatuur die kunnen worden gebruikt voor de productie van massavernietigingswapens. Washington komt steeds meer tot de overtuiging dat diplomatieke druk geen zin heeft en dat alleen een militaire strafactie Saddam op de knieën kan dwingen.

Clinton probeert wereldwijd steun te verwerven voor zo'n operatie. Gisteren greep hij de telefoon om premier Chrétien van Canada te bellen. Eerder had hij al gebeld met de Britse premier Blair - die drie oorlogsbodems naar het Golfgebied heeft gestuurd - en met bondskanselier Kohl.

Clintons minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, arriveerde gisteren in Europa voor overleg met twee landen die minder enthousiast zijn voor een militair ingrijpen: Frankrijk en Rusland.

In Parijs schoof Albright aan voor een werkdiner met haar collega Hubert Védrine. Na het dessert luidde beider conclusie dat 'alle opties nog open zijn'.

Vandaag ontmoet Albright in Madrid haar Russische ambtgenoot Primakov, die gisteren nog onomwonden verklaarde: 'Wij zijn tegen ieder gebruik van geweld. We zijn optimistisch over de mogelijkheid van een diplomatieke oplossing.'

Maar eerder op de dag had Primakov nog betwijfeld of een militaire actie tegen Irak nog wel kan worden afgewend: 'Ik weet niet zeker of we iets kunnen doen om dat te voorkomen, maar Rusland zal alles doen om de zaak met politieke en diplomatieke middelen tot een oplossing te brengen.' Primakov heeft zijn onderminister Posoevaljoek naar Bagdad gestuurd om met president Saddam te praten. Posoevaljoek is vandaag ook in Madrid, om verslag uit te brengen.

Ook VN-secretaris Kofi Annan werkt aan een diplomatieke oplossing. Hij wil de overeenkomst van de VN met Irak over een ruil van olie voor voedsel verbeteren, zodat de Iraakse bevolking minder te lijden heeft van het embargo. 'Dit is een signaal aan Bagdad: als jullie bepaalde dingen doen, mogen jullie (meer) olie verkopen om voedsel en medicijnen te kunnen aanschaffen', aldus Annan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden