Saddam tegengehouden bij aantekenen beroep doodvonnis

De advocaten van de gewezen Iraakse dictator Saddam Hussein hebben nog geen beroep kunnen aantekenen tegen het doodvonnis voor hun cliënt....

ANP

Hussein heeft nog twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan. Hij werd op 5 november tot de strop veroordeeld wegens de moordpartij in het plaatsje Dujail in 1982 na een mislukte aanslag op zijn leven. Op last van de dictator werden als wraak 148 mannen vermoord.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) laakt het proces tegen de gewezen sterke man van Irak. Door allerlei procedurele gebreken is het vonnis volgens HRW ondeugdelijk.

Het sektarisch geweld in Irak gaat ondertussen door, ondanks de aanwezigheid van een grote Amerikaanse troepenmacht. Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, ziet drie mogelijkheden voor de toekomst van de Amerikaanse troepen in Irak: de VS kunnen meer militairen sturen, de troepenmacht verkleinen maar langer blijven, of zich helemaal terugtrekken, zeggen hoge Defensiefunctionarissen.

De drie opties worden volgens de krant Washington Post Go Big, Go Longer en Go Home genoemd. De kans is groot dat de speciale Pentagon-werkgroep uiteindelijk adviseert de troepenmacht korte tijd uit te breiden en op de lange termijn de Iraakse strijdkrachten te steunen met training en advies, aldus de zegslieden van de krant (Go Longer).

De optie Go Big zou namelijk een sterke toename van het aantal militairen in Irak betekenen. Om het sektarische geweld tot staan te brengen, zouden de VS honderdduizenden extra militairen moeten inzetten. De werkgroep zou al hebben geconstateerd dat er onvoldoende Amerikaanse strijdkrachten zijn om de problemen in Irak op die manier op te lossen. Volledige terugtrekking zou Irak volgens de werkgroep zonder twijfel in een bloedige burgeroorlog storten.

De Europese Commissie en Irak zijn maandag begonnen aan onderhandelingen over een handelsakkoord. De besprekingen volgen op eerdere steun aan de wederopbouw van Irak. Het akkoord bestrijkt zowel goederen, diensten, douane, investeringen, octrooien en overheidsaanbestedingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden