Saddam mobiliseert burgers Bagdad

Het Iraakse regime is begonnen de bevolking van Bagdad te mobiliseren tegen de geallieerde troepen die de Iraakse hoofdstad nu van twee kanten bedreigen. President Saddam Hussein riep de Irakezen in een televisierede op om de vijand 'harde klappen toe te brengen'...

Dat dreigement riep bij de geallieerden uiteraard meteen de vrees op dat het belaagde Iraakse bewind mogelijk heeft besloten chemische wapens in te zetten in een wanhopige poging hun opmars te stuiten. Al Sahhaf sprak dat echter tegen. Volgens hem zou het om 'martelaren'-operaties gaan. Daarmee doelde hij vermoedelijk op een golf zelfmoordaanvallen.

Correspondenten in Bagdad meldden diep in de nacht dat duizenden burgers in auto's op weg waren naar het oosten van de stad. Mogelijk probeerden zij op het laatste moment te ontsnappen. Amerikaanse mariniers waren de zuidoostelijke buitenwijken gisteravond laat tot op enkele kilometers genaderd.

De televisietoespraak van Saddam Hussein was de eerste waaruit af te leiden viel dat hij het precisiebombardement op een complex bij Bagdad op 19 maart inderdaad had overleefd, aangezien hij verwees naar het neerschieten van een Apache-helikopter enkele dagen later.

Een televisiezender in Abu Dhabi liet later beelden zien van de Iraakse leider terwijl hij zich op straat waagde en zich liet toejuichen door de bevolking. Ook in dit geval leek het om recente beelden te gaan, omdat in de verte rookpluimen boven de stad waren te zien. Volgens het Pentagon blijft het onduidelijk of het Saddam zelf was of een dubbelganger. In ieder geval was het een poging de bevolking te laten zien dat Saddam Hussein nog steeds de touwtjes in handen heeft.

De Iraakse leider verscheen op de televisie nadat Amerikaanse infanterie-eenheden Saddam International Airport, de luchthaven van Bagdad, in handen hadden gekregen. Iraakse troepen probeerden de luchthaven later te heroveren, maar die aanval werd door de Amerikanen afgeslagen.

Bij de gevechten kwamen volgens Amerikaanse legerwoordvoerders 320 Iraakse soldaten om. Een aantal soldaten kwam om bij een soort kamikaze-aanval met een bus, die explosieven aan boord zou hebben. Volgens het Pentagon zouden ruim 2500 militairen van de Republikeinse Garde zich rond Bagdad hebben overgegeven.

Amerikaanse eenheden hebben volgens brigade-generaal Vincent Brooks, de woordvoerder van het militaire hoofdkwartier in Qatar, in een munitiefabriek duizenden kratten met een verdacht poeder en een tegenstof voor zenuwgassen ontdekt. Er werden ook handboeken voor chemische oorlogvoering gevonden.

Het is echter nog onduidelijk of het om chemische wapens gaat. De Iraakse regering heeft steeds ontkend dat het dergelijke wapens heeft. Het complex bij Latifiyah, ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Bagdad, werd anderhalve maand geleden nog geinspecteerd door wapeninspecteurs van de VN.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden