'Saddam is beleefde en hoffelijke man'

Tony Benn is oud-minister en -parlementariër voor de Labour-partij in Groot-Brittannië. Hij ontmoette Saddam Hussein in 1990, aan de vooravond van de Golfoorlog, om de Britse gijzelaars proberen vrij te krijgen....

'Ik vind Saddam een zeer slimme man. Het is zeer goed mogelijk een open gesprek met hem te hebben. De eerste keer dat ik hem ontmoette vroeg ik hem: kan ik vrijuit zeggen wat ik denk? Hij zei ja, dus dat deed ik. De tweede keer vroeg ik of ik enkele vragen mocht stellen en hij zei opnieuw ja. Die ontmoeting was precies zoals ze er op tv uitzag. Hij is beleefd, hoffelijk, wordt niet boos.

'Vorig jaar september heb ik hem voorgesteld dit televisie-interview te doen. Dat was vlak nadat Bush zijn toespraak had gehouden voor de Verenigde Naties. Die speech suggereerde dat de Amerikanen oorlog wilden.

Ik had vijf vragen. Heeft u massavernietigingswapens? Heeft u banden met Al Qa'ida? Wat is het probleem met de VN-inspecteurs? Gaat deze crisis om olie? Wat is de rol van de Verenigde Naties in de wereld als het gaat om vrede? Hij gaf antwoord en ik dankte hem en vertrok.

'Ik ben er niet heengegaan om hem te ondervragen zoals Hans Blix doet. En ik ben er ook niet heengegaan om hem te kwellen zoals journalisten dat doen. Ik ben een oudere, ervaren politicus die hem heeft gevraagd de mogelijkheden voor vrede te onderzoeken.

'Na afloop had ik het idee dat ik zijn inzichten begreep. Ik zeg niet dat ik het eens ben met wat hij zei. Ik weet niet of ik moet geloven wat hij zegt over massavernietigingswapens. Maar ik geloof Colin Powell ook niet. De enige persoon die ik geloof is Hans Blix.

Natuurlijk is Saddam een dictator. Hij is een dictator die zijn eigen volk heeft gedood. Maar let wel, toen hij dat deed, vijftien jaar geleden, was hij een sterke bondgenoot en vriend van de VS. Rumsfeld is in Bagdad geweest toen hij chemische wapens leverde. Londen heeft hem gesteund. Het bezwaar tegen Saddam heeft niets te maken met wat hij zijn volk heeft aangedaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden