'Saddam geeft informatie over zijn geld'

De voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein heeft zijn ondervragers informatie verschaft over zijn geld in het buitenland....

ANP

Volgens Allawi heeft Saddam verteld dat hij geld in onder meer Zwitserland, Japan en Duitsland heeft ondergebracht. De Regeringsraad meent dat de dictator voor 40 miljard dollar ten eigen bate heeft weggesluisd.

Wanneer Saddam Hussein zich later voor de rechter moet verantwoorden, kan dat niet in de openbaarheid, aldus Allawi. Anders zouden tijdens de zittingen de namen van landen, instellingen en personen waar en bij wie Saddams geld is gestald, bekend worden.

Saddam heeft volgens Allawi inmiddels ook namen genoemd van 'elementen' die in Irak op de hoogte zijn van geheime bergplaatsen van wapens en andere uitrusting.

De VS en Groot-Brittannië vielen Irak in maart aan en trokken in april Bagdad binnen. Saddam werd op 13 december aangehouden in zijn geboortestreek rond de plaats Tikrit.

Allawi voorziet dat de VS en de Regeringsraad de komende drie maanden onderhandelen over een tijdschema voor de terugtrekking van de buitenlandse militairen uit Irak.

Hij meent dat de Regeringsraad veel meer legitimiteit geniet dan verscheidene Arabische regimes. Het is volgens Allawi belangrijk dat de Arabische landen dat erkennen en dat ze Irak niet uit de Arabische Liga stoten. De Amerikaanse bezettingsmacht installeerde de raad in juli en benoemde er de leden van.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden