Saddam, de meester van de verdwijntruc

Acht dubbelgangers, geen twee nachten in het zelfde bed en zestig maaltijden per dag: de Iraakse leider Saddam neemt geen enkel risico.

Van onze buitenlandredactie

Brandend zand en een leven vol gevaar. In alle naar schatting twintig paleizen van president Saddam Hussein wordt drie keer per dag een maaltijd voor hem bereid nadat het voedsel, dat vers vanuit Bagdad wordt overgevlogen, door een team van specialisten met röntgenstralen is onderzocht.

De Iraakse dictator verblijft nooit langer dan een paar uur op de zelfde plaats en wisselt elk etmaal van lokatie om te overnachten. Gepantserde auto's met geblindeerde ramen verlaten dagelijks tegelijkertijd de vele paleizen, terwijl Saddam zelf al lang weg is. De leider durft zich zelfs op zijn verjaardag niet meer in levenden lijve aan het volk te vertonen en maakt daarom gebruik van een achttal dubbelgangers.

Voor Saddam Hussein zijn twee dingen belangrijk: zijn eigen leven en de wapens die hem dat garanderen. De wapeninspecteurs die op het punt staan Irak binnen te gaan, zullen dat merken. Hoezeer Saddam aan zijn veiligheid hecht wordt duidelijk voor wie weet dat zeker vijf veiligheidsdiensten, onderverdeeld in talloze divisies en met duizenden medewerkers, daarmee zijn belast.

Wie ook maar de geringste verdenking van verraad wekt, wordt geliquideerd. Dit conglomeraat van geheime diensten, al Mukhabarat al Iraqiyya, bewaakt daarnaast de militair-strategisch belangrijke plaatsen en wapens. De top van de diensten is in handen van familieleden en naaste stamgenoten van Saddam die hij vertrouwt, maar die bij verraad of verdenking daarvan niet zullen worden gespaard.

Hoever de zorg van Saddam voor zijn eigen veiligheid gaat blijkt ook uit het boek Saddam, the Secret Life van de Britse journalist Con Coughlin. Saddam komt eruit naar voren als een overlever die weliswaar steeds de reacties van de buitenwereld verkeerd inschat, maar binnenslands alle nederlagen, couppogingen en moordaanslagen heeft weten te overleven.

Zijn paleizen zijn gevuld met fonteinen, watervallen en zwembaden, omdat water in de woestijn een symbool van rijkdom is. Saddam zwemt elke dag, omdat zijn dokters dat hebben voorgeschreven, en het water wordt voortdurend gecontroleerd op mogelijke vergiftigingspogingen.

Het liefst kijkt Saddam naar thrillers, met De dag van de jakhals als favoriet. Hij volgt het nieuws op CNN en de BBC, eet matig en drinkt bij voorkeur Matéus rosé en soms een Schotse whisky.

Een Britse parlementariër bezocht onlangs een van de presidentiële bunkers om Saddam te ontmoeten en werd met zo'n hoge snelheid zo diep per lift naar beneden verplaatst dat zijn trommelvliezen bijna knapten.

De pilaren in de presidentiële paleizen dragen Saddams beeltenis. Zijn trots is de Umm al Maarik-moskee, oftewel 'de Moeder van alle Oorlogen-moskee', met vier minaretten die zijn gemodelleerd naar de Scud-raketten in hun lanceerinstallaties. Ze zijn 43 meter hoog: operatie Desert Storm duurde 43 dagen. De moskee bevat een koran, geschreven met Saddams bloed waarvoor 'de Leider van alle Arabieren' drie jaar lang in totaal 24 liter bloed heeft afgestaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden