Saddam beschuldigt inspecteurs van spionage

De Iraakse president Saddam Hussein heeft in een op televisie uitgezonden toespraak gezegd dat de wapeninspecteurs van de Verenigde Naties in Irak vooral spioneren en dat zijn land klaar is voor een oorlog...

AP en Internetredactie

Het was voor het eerst dat Saddam Hussein zo uithaalde naar de inspecteurs, die onderzoeken of Irak voldoet aan de eisen van de VN-Veiligheidsraad en zijn verboden wapenprogramma's heeft stopgezet.

'Ze kwamen de namen verzamelen van Iraakse wetenschappers, stellen irrelevante vragen en doorzoeken militaire kampen', zei Saddam over de inspecteurs in zijn toespraak. 'Alles of het meeste van wat ze doen is puur spionage.'

Of zijn kritiek op de inspecteurs betekent dat Irak de samenwerking met de inspecteurs zal staken liet Saddam in het midden. De vorige inspectieronde van de VN werd in 1998 afgebroken na Iraakse beschuldigingen dat de Verenigde Staten via de inspecteurs gevoelige informatie verzamelden.

Saddam verklaarde in de toespraak ter gelegenheid van de nationale dag van het leger dat Irak klaar is voor een oorlog en de confrontatie met de Verenigde Staten zal winnen. 'Wij zijn in ons land en degene die in eigen land is, heeft gelijk en de vijand heeft het bij het verkeerde eind', zei Saddam. 'De vijand zal een smadelijke nederlaag lijden.'

Het nationale veiligheidsteam van de Amerikaanse president Bush heeft bijna zijn plannen afgerond voor het bestuur van Irak na de val van Saddam Hussein af, meldt The New York Times maandag.

De plannen voorzien in een sterke militaire aanwezigheid van de Verenigde Staten van tenminste anderhalf jaar. Daarnaast worden volgens het scenario alleen de meest vooraanstaande Iraakse leiders voor het gerecht gebracht en worden de Iraakse olievelden snel overgenomen om de wederopbouw van het land te financieren.

Het zou gaan om het meest ambitieuze Amerikaanse plan voor het bestuur van een land sinds de bezetting van Duitsland en Japan aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden