Sabine: ‘Laat me hier niet achter’

Sabine Dardenne, het 14-jarige meisje dat in augustus 1996 werd gekidnapt door Marc Dutroux en Michel Lelièvre, schreef hartverscheurende brieven aan haar ouders.

Dat vertelde onderzoeksrechter Jacques Langlois donderdag tijdens de vierde dag van zijn verhoor voor het proces-Dutroux. Op 28 mei 1996 werd Sabine van haar fiets gesleurd en in de camper van Marc Dutroux getrokken.

Ze kreeg slaapmiddelen toegediend en werd in een ijzeren kist gelegd. Zo werd ze, nog bij kennis, het huis in gedragen waar de politie haar op 15 augustus 1996 bevrijdde.

Michel Lelièvre maakte haar na de ontvoering wijs dat ze moest worden uitgeschakeld omdat haar ouders noch de politie losgeld wilde betalen. Dutroux deed zich vervolgens voor als haar ‘beschermer’ tegen een gemene ‘chef’.

Het meisje geloofde die verhalen. ‘Ik ben stout geweest, schreef ze, ‘maar ik heb die chef nooit kwaad gedaan. Ik ben verdrietig en ongelukkig. Ik wil hier niet groot worden. Laat me hier niet achter.’

Sabine dacht dat Dutroux haar brieven doorstuurde naar haar ouders, hetgeen niet gebeurde. Ze dacht dat haar familie voor haar moest sterven.

‘Als ik een liedje hoor dat ik leuk vind, vinden jullie het dan goed dat ik lach, zing en dans? Het is een beetje stom om jullie dat te vragen, maar ik zou me niet willen amuseren als jullie dat niet doen. Als ik naar huis zou komen, zouden we allemaal gedood worden en dat wil ik niet.’

Onderzoeksrechter Langlois maakte donderdag aan de twaalfkoppige jury en aan rechtbankpresident Stéphane Goux duidelijk dat de telefoontjes die Michel Nihoul in de tijd van de ontvoering van Laetitia maakte, niks met de ontvoering hadden te maken. De contacten gingen volgens Langlois over de levering van duizend XTC-pillen en een reparatie voor Nihouls Audi 80.

Sabine Dardenne woonde de zitting donderdag niet bij. Wel zal ze komende maand getuigen tegen Dutroux. Laetitia Delhez was donderdag, net als woensdag, wel aanwezig. Zij werd op 9 augustus 1996 ontvoerd en samen met Sabine bevrijd.

Vrijdag is er geen zitting. Het proces wordt maandag voortgezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden