Sabine en Laetitia getuigen tegen Dutroux

De twee meisjes die in augustus 1996 levend uit de kelder van Marc Dutroux werden bevrijd, getuigen deze week tegen de man die hen gijzelde en misbruikte....

Van onze correspondent Bart Dirks

De destijds 12 en 14-jarige meisjes werden op 15 augustus 1996 bevrijd uitde ‘kinderkooi’ die Dutroux had gebouwd in de kelder van zijn huis inMarcinelle. De politie kon het verblijf pas vinden nadat Dutroux deze hadaangewezen.

Dutroux en zijn handlanger Michel Lelièvre hebben bekend Sabine en Laetitiate hebben ontvoerd. Over de vier meisjes die om het leven zijn gekomen – An,Eefje, Julie en Mélissa – marginaliseert of ontkent Dutroux echter (deels)zijn betrokkenheid.

Sabine, die 81 dagen opgesloten zat, heeft altijd gezegd de confrontatie tewillen aangaan met haar ‘beul’. Ze zal waarschijnlijk in het openbaargetuigen, al is dat volgens haar advocaat Jean-Philippe Rivière nog niethelemaal zeker. Dat hangt af van hoe ze zich voelt. ‘Misschien dat ze kortvoor of zelfs tijdens de zitting vraagt om achter gesloten deuren te mogenspreken.’

Het is voor het eerst dat Sabine naar het op 1 maart begonnen proces komt.Sabine zal zich pas na haar verhoor ‘burgerlijke partij’ stellen, dat wilzeggen zich als slachtoffer aansluiten bij de aanklacht van het openbaarministerie. Zo kan ze ‘onder ede, zonder haat en zonder vrees’ haar verhaaldoen.

Op 28 mei 1996 werd Sabine ontvoerd, toen ze op weg was naar school. Zestelt dat alleen Dutroux en Lelièvre daarbij betrokken waren. In een dagboeken in hartverscheurende brieven aan haar ouders beschreef ze wat ze tijdenshaar opsluiting heeft meegemaakt, hoe haar leven er was hoe en wanneerDutroux haar verkrachtte.

Uit die teksten is duidelijk hoe Dutroux de meisjes in zijn macht kreeg. Zedachten dat Dutroux hun beschermer was tegen een baas van eenpedofielennetwerk.

Dutroux deed Sabine geloven dat haar ouders geen losgeld voor haar wildenbetalen aan dat netwerk, omdat ze niet lief zou zijn geweest. Toen ze werdenbevrijd door de politie, kusten Sabine en Laetitia Dutroux ten afscheid.

Dutroux en Lelièvre hebben toegegeven op voorhand de plaats van deontvoering te hebben verkend. Dutrouxs ex-vrouw Michelle Martin die ookverdacht staat, zou Sabine nooit hebben gezien maar ze had wel van haar mangehoord dat hij van plan was dat te doen.

Dinsdagmiddag komt ook Laetitia getuigen, die op 9 augustus 1996 in Bertrixwerd ontvoerd. Ze was toen veertien jaar. Negen dagen later werd ze metSabine bevrijd. Ze was wel al vaker op het proces aanwezig.

Ook zij heeft verklaard tijdens haar opsluiting enkel Dutroux en Lelièvrete hebben gezien. Wel stelde ze tijdens haar opsluiting telefoontjes tehebben opgevangen. Dutroux zou de voornamen ‘Michel’ en ‘Jean-Michel’ hebbengebruikt, en het zinnetje ‘ça a marché’ (het is gelukt).

Dat heeft tijdens het proces de speculaties versterkt dat Dutroux werkte inopdracht van een pedofielennetwerk en/of dat hij bescherming genoot. Sabinesadvocaten zien er een duidelijke aanwijzing in dat inderdaad ook verdachteMichel Nihoul betrokken was bij haar ontvoering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden