Saab lijkt even uit de brand

Autoconcern Saab is voorlopig van de ondergang gered. De Zweedse regering gaat akkoord met verkoop van de bedrijfsgebouwen aan de Russische investeerder Vladimir Antonov, zodat Saab ruim 30 miljoen euro in kas krijgt om toeleveranciers te betalen.

YVONNE DOORDUYN

AMSTERDAM - De Zweedse minister van Economische Zaken, Maud Olofsson, meldde tijdens de persconferentie vrijdag dat de regering 'keiharde voorwaarden' stelt. Voor de deal rond is, moeten volgens de bewindsvrouw eerst 'alle vraagtekens omtrent de koper worden geëlimineerd'. Toen Spyker Saab kocht in februari 2010, wilde Zweden geen bemoeienis met Antonov, omdat hij mogelijk betrokken was bij criminele praktijken.

Antonov heeft via zijn Zweedse woordvoerder laten weten zeker 55 miljoen euro in Saab te willen investeren. Hij wil graag zeggenschap in Saab, en Victor Muller, bestuursvoorzitter van Saab-moederbedrijf Spyker, wil hem graag als deeleigenaar. Over die eventueel nieuwe eigendomsverdeling heeft de Zweedse regering nog geen besluit genomen.

De nu afgesproken overeenkomst moet van Olofsson aan drie eisen voldoen. Ten eerste moet Saab 'een redelijk bedrag' ontvangen voor de verkoop van zijn panden. De koper mag de fabriek en de kantoren dus niet voor een prikkie krijgen.

Ten tweede moet Saab toegang houden tot de bedrijfsruimten, zodat de autoproductie gewaarborgd is. Ten derde moet de huur die Saab voor zijn vastgoed betaalt via een bank lopen die niet in handen is van de koper. Antonovs eigen financiële instellingen kunnen dus geen direct ontvangende partij zijn. Spyker had de toestemming van de Zweedse regering nodig omdat die garant staat voor een lening van 400 miljoen euro aan de autofabrikant.

De productie van Saab ligt al ruim een week stil omdat het bedrijf niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. Het concern staat bij hen voor zeker 30 miljoen euro in het krijt. Door Saab Properties, de losse bv die het vastgoed van Saab beheert, te verkopen en de panden terug te huren - de bekende 'sale-and-lease-back'-constructie - krijgt Saab contant geld in handen. Sale-and-leaseback waaide in de jaren tachtig over uit de VS en brengt op korte termijn geld in het laatje maar drukt op de lange termijn de winst.

Volgens Victor Muller heeft het Zweedse kabinet vrijdag 'een heel grote stap in de goede richting' gezet. 'Met de toestemming van de Zweedse staat is de financiële situatie niet in één keer opgelost', verklaart Muller, 'maar het Zweedse regeringsstandpunt zullen we onderzoeken en dat zullen we het hele weekeinde doen.'

Sinds Spyker Saab in februari vorig jaar kocht, is de nieuwsstroom louter negatief. Vorig jaar werden al tweehonderd mensen ontslagen, omdat de autoverkopen tegenvielen. Toen nog zouden 'opstartproblemen' van de nieuwe eigenaar de reden zijn.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden