NieuwsZorgstelsel

’s Werelds rijksten Bezos en Buffett gaan van start met non- profit zorgbedrijf dat het Amerikaanse zorgstelsel beoogt te verbeteren

Jeff Bezos en Warren Buffett, nummers 1 en 3 op de ranglijst van ’s werelds rijksten, hebben de oorlog verklaard aan de ‘hongerige lintworm’ die de Amerikaanse economie opvreet: de almaar stijgende Amerikaanse zorgkosten. 

Jeff BezosBeeld ANP

Amazon-baas Bezos en superbelegger Buffett kondigden woensdag samen met zakenbank JPMorgan Chase de oprichting aan van een nieuw zorgbedrijf zonder winstoogmerk, waarmee ze het ‘kapotte en vaak inefficiënte’ Amerikaanse zorgstelsel willen verbeteren. Het triumviraat heeft chirurg en journalist Atul Gawande naar voren geschoven als topman.

Met hun nieuwe bedrijf hopen Bezos en Buffett een revolutie te ontketenen in de vaak peperdure zorgverzekeringen die Amerikaanse werkgevers bieden aan 157 miljoen werknemers in de Verenigde Staten. De premies van deze verzekeringen zijn het afgelopen decennium met 55 procent gestegen, tot onvrede van zowel werkgevers als werknemers. Vooral zieke werknemers hebben moeite de zorgkosten het hoofd te bieden. Met hun nog naamloze zorgbedrijf hopen Amazon, Berkshire Hathaway (de investeringsmaatschappij van Buffett) en JPMorgan Chase de zorgkosten omlaag te brengen, om te beginnen bij de 1 miljoen werknemers van de drie ondernemingen zelf.

De benoeming van Atul Gawande (1965) tot topman lijkt op het eerste gezicht opmerkelijk omdat de endocriene chirurg en Harvard-hoogleraar geen enkele ervaring heeft in het bestieren van een groot bedrijf. Maar veel zwaarder dan zijn gebrek aan ervaring weegt voor Warren Buffett het artikel dat Gawande in 2009 in het tijdschrift New Yorker publiceerde over de vraag waarom sommige Amerikaanse regio’s veel meer geld uitgeven aan zorg dan andere, zonder dat hun inwoners gezonder zijn. 

Gawande liet daarbij zijn oog vallen op McAllen, Texas, ‘de duurste stad in het duurste land ter wereld waar het gezondheidszorg betreft’, schreef hij. De gemiddelde patiënt uit McAllen bleek de belastingbetaler in 2006 15 duizend dollar aan zorg te hebben gekost, bijna twee keer het nationale gemiddelde. Hoe dat kwam? Overmedicalisering, ontdekte Gawande na bezoekjes aan huisartsen en ziekenhuizen. Lokale dokters schreven veel te veel medicijnen voor en voerden onnodig veel ingrepen uit. In de drie jaar na publicatie van Gawandes artikel zouden de kosten per patiënt in McAllen met 3000 euro dalen, mede dankzij enkele vervolgingen van artsen wegens fraude.

Warren BuffettBeeld ANP

Magnifiek stuk

Gawandes artikel trok de aandacht van Warren Buffett, de man die de Amerikaanse zorgkosten vergeleek met een hongerige lintworm. In een interview met CNBC jubelde Buffett over het ‘magnifieke’ stuk, en droomde hij hardop over wat ‘enkele heel slimme mensen met verstand van geneeskunde’ voor veranderingen teweeg zouden kunnen brengen in het inefficiënte Amerikaanse zorgstelsel. Buffetts zakenpartner Charlie Munger was zelfs zo onder de indruk van Gawandes artikel dat hij hem ongevraagd een cheque stuurde van 20 duizend dollar. Gawande doneerde het geld aan een project om het gereedschap van chirurgen in ontwikkelingslanden te verbeteren.

Hoe Amazon, Berkshire Hathaway en JPMorgan Chase precies een zorgrevolutie denken te gaan ontketenen met hun nieuwe bedrijf is nog onduidelijk. De drie zeggen tijd nodig te hebben om de beste oplossingen te bedenken. ‘We hebben vanaf het begin gezegd dat de moeilijkheidsgraad hoog is’, zei Jeff Bezos in een verklaring. ‘Om te slagen zal de kennis van een expert, de geest van een beginneling en een langetermijnblik nodig zijn. Gawande belichaamt al deze drie vereisten.’ 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden