S&P: lagere kredietstatus schuld regeringsleiders

De regeringsleiders van de eurozone hebben de afwaarderingen van vrijdag helemaal aan zichzelf te wijten, zegt ratingbureau S&P. De politici lopen voortdurend achter de feiten aan, waardoor ze de eurocrisis niet onder controle krijgen.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER YVONNE HOFS

AMSTERDAM - S&P sloeg zaterdag keihard terug met een jij-bak. De ene na de andere Europese leider haalde de Amerikaanse kredietbeoordelaar door het slijk vanwege diens besluit de kredietstatus van negen eurolanden te verlagen. De Franse premier François Fillon zette vraagtekens bij de timing van de afwaardering, die volgens hem komt op het moment dat 'investeerders de inspanningen van de eurozone beginnen te erkennen'.

Eurocommissaris Olli Rehn van Economische Zaken noemde het besluit een 'aberratie'. De Duitse liberale leider Philip Rösler, een coalitiepartner van bondskanselier Merkel, sprak zelfs van een 'aanval op de euro'. Nog verder ging de fractieleider van oppositiepartij Die Linke Georg Gysi. Ratingbureaus en banken voeren volgens hem een 'oorlog tegen de Europese volkeren'.

Allemaal onzin, repliceerde S&P-analist Moritz Krämer koeltjes. Het is meer een kwestie van 'eigen schuld, dikke bult' viel op te maken uit zijn woorden. 'De maatregelen van de Europese overheden kunnen het vertrouwen niet herstellen. Hun oplossingen hebben niet de juiste omvang en reikwijdte.' De kans dat de eurozone dit jaar naar een recessie afglijdt, schat hij in op 40 procent.

Lof voor Italië

S&P is overigens vol lof over de inspanningen die de Italiaanse premier Mario Monti zich getroost de Italiaanse economie te hervormen. Ook de Europese Centrale Bank krijgt een pluim. De centrale bank van de eurozone levert volgens S&P een constructieve bijdrage aan het oplossen van de crisis.

Hoewel Nederland nog in het steeds selecter wordende gezelschap van landen met een triple A verkeert (dertien in de wereld, waarvan vier in de eurozone), heeft S&P zijn verwachting voor Nederland wel verlaagd van 'stabiel' naar 'negatief'. Dat betekent dat Nederland binnen twee jaar alsnog zijn triple A kan verliezen. De kans daarop is ongeveer 30 procent.

Duitsland heeft als enige euroland nog steeds een triple A met stabiele verwachting. S&P beoordeelt de positie van Duitsland als sterker omdat dat land zijn begroting beter op orde heeft dan Nederland, verklaarde Krämer. Ook gaat Nederland door een recessie en Duitsland niet.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden