S & P: biotechfondsen presteren onder de maat

Niet de internetfondsen of de beleggingen in Argentinië, maar de biotechfondsen zijn over de afgelopen zes maanden de slechtst presterende fondsen van Nederland, zo blijkt uit het fondsenoverzicht van de toonaangevende kredietanalist Standard & Poor's (S & P)....

Van onze verslaggever

Beleggers die een half jaar geleden via een beleggingsfonds 100 euro in de biotechnologie investeerden zijn daar inmiddels dertig euro van kwijt. Bij individuele fondsen loopt de schade soms nog verder op. Wie een half jaar geleden in het Medical Biotechfund van Robeco stapte, is nu volgens S & P 37 procent van zijn investering kwijt.

Over de afgelopen maand was het biotechfonds van de Luxemburgse kredietbank KBL volgens S & P de grootste verliezer, met een verlies van 23 procent. Het fonds van KBL wordt op de voet gevolgd door de biotechfondsen van Dexia en Credit Suisse.

De winnaars van het afgelopen halfjaar investeren bijna allemaal in de zogeheten opkomende markten. Dit zijn fondsen die zich specialiseren in riskante, maar potentieel snel groeiende, economiën in bijvoorbeeld Zuid-Oost Azië of Zuid-Amerika.

Het Indonesiëfonds van de Amerikaanse vermogensbeheerder Fidelity staat bij S & P bovenaan met een rendement van 78 procent over de afgelopen zes maanden. Het Indonesiëfonds van ING-dochter BBL-bank doet het ook niet slecht met een halfjaarwinst van 73 procent. Een ander Fidelityfonds, Thailand, heeft zijn beleggers 57 procent rijker gemaakt.

S & P, met een overzicht van 80 duizend aandelenfondsen de grootste watcher op dit terrein, heeft deze maand voor het eerst een rapport geschreven over de prestaties van alle aandelenfondsen die in Nederland worden verhandeld. De analisten van het Amerikaanse bedrijf hadden al 590 Nederlandse fondsen op de korrel en beloonden de fondsbeheerders van ING en Robeco vorig jaar al met een heuse European Funds Award. S & P wil vanaf nu elke maand met een overzicht van de Nederlandse fondsen komen.

Daarbij kijken de Amerikanen ook verder terug dan een paar maanden. De rendementen van aandelenfondsen over een periode van vijf jaar leveren aardige verassingen op. Zo staan de winnaars op de korte termijn, de Fidelityfondsen voor Indonesië en Thailand, in de topvijf van de verliezers over de afgelopen vijf jaar. Dankzij de Aziëcrisis van 1997-1996 is Indonesiëfonds zelfs de grootste verliezer met een verlies van 57 procent.

De grootste winnaar over de afgelopen vijf jaar is volgens S & P het vastgoedfonds VHS Onroerend Goed Maatschappij, met een winst van 336 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden