RWI: ga verstandig om met sollicitatieplicht

Oudere werklozen komen moeilijk weer aan de slag. Toch is de Raad voor Werk en Inkomen er niet voor de sollicitatieplicht voor werklozen van 57,5 jaar en ouder af te schaffen....

Dat heeft J. van Zijl, voorzitter van de RWI zaterdag laten weten. De raad heeft op verzoek van de Sociaal Economische Raad onderzoek laten instellen naar de sollicitatieplicht voor werklozen van 57,5 jaar en ouder.

Sinds januari 2004 moeten die weer solliciteren, als zij een WW- of bijstandsuitkering hebben. Het onderzoek leverde op dat het voor een oudere niet meevalt een baan te krijgen. De gemeenten, Centra voor Werk en Inkomen en het uitvoeringsinstituut UWV houden zich aan de regels en zien erop toe dat ook ouderen solliciteren.

In een brief aan de SER wijst de RWI erop dat het niet erg verstandig is om nu helemaal af te zien van de sollicitatieplicht. Twee jaar geleden adviseerde de RWI dat het op zich goed was de sollicitatieplicht voor ouderen in te voeren, maar dat er verstandig mee moest worden omgegaan. Dat betekent dat gekeken moet worden naar de conjunctuur en de reële kansen van mensen op een baan.

'Er is geen enkele aanleiding dat advies in te trekken', zegt Van Zijl. Hij wijst daarbij op het voorzichtige economische herstel en op de vergrijzing. Over drie, vier jaar zijn er misschien wel veel vacatures. Als nu de sollicitatieplicht wordt afgeschaft, ben je zo vijf jaar verder voor die weer is ingesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden