Rwanda woedend na Britse arrestatie spionagebaas
Rwanda heeft dinsdag woedend gereageerd op de arrestatie in Londen van de spionagebaas van het land. Karenzi Karake (54), een vertrouweling van president Kagame, werd op verzoek van Spanje gearresteerd op verdenking van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en terrorisme. Minister van Buitenlandse Zaken Mushikiwabo noemde de aanhouding 'een schandaal en onacceptabel'.
De Britten zeggen dat de arrestatie van Rwanda's hoogste spion zaterdag een juridische verplichting was omdat er een geldig Europees arrestatiebevel van kracht is tegen Karake. De Spaanse rechter Fernando Andreu klaagde in 2008 zo'n 40 Rwandese militairen en politici aan van het Rwandees Patriottisch Front, onder wie Karake.
De rebellenbeweging van president Kagame greep in 1994 de macht. Het front maakte toen een einde aan de genocide gepleegd door radicale hutu's. Volgens rechter Fernando Andreu maakte de beweging zich in de jaren na de genocide echter schuldig aan wraakmoorden en slachtingen. Onder de slachtoffers waren ook drie Spaanse medewerkers van Artsen zonder Grenzen.
De spionagechef moet donderdag voor de rechter verschijnen, in verband met zijn uitlevering. Minister van justitie Johnston Busingye van Rwanda zei dat Kigali in overleg is met de Britse regering om de uitlevering te voorkomen. Hij noemde de Spaanse aanklacht tegen Karake 'ongegrond en politiek gemotiveerd'.
lockquote class="twitter-tweet" lang="nl">
Rwanda angry over London arrest of spy chief Karenzi Karake http://t.co/tKna06tL67 #DailyCommute free podcast pic.twitter.com/e4bnYZB7OA
— BBC World Service (@bbcworldservice) 27 september 2017
Beschuldigd
Karake leidde de militaire inlichtingendienst in de jaren na de volkerenmoord, die het leven kostte aan zo'n 800 duizend tutsi's en gematigde hutu's. In Rwanda wordt hij door veel tutsi's, net als Kagame, als een held gezien. Mede daarom is er weinig begrip voor zijn arrestatie.
Rwanda heeft het Westen lange tijd ervan beschuldigd weinig te hebben gedaan om de genocide te stoppen. Ook zouden Westerse landen volgens Kigali hutu-milities, zoals de FDLR, indertijd niet hebben aangepakt. Deze militie wordt door de VN beschuldigd van misdaden in het oosten van Congo.