Rwanda vraagt Nederland om uitlevering genocideverdachte

Rwanda heeft Nederland de uitlevering verzocht van de 37-jarige Jean-Claude I., die wordt verdacht van betrokkenheid bij de volkerenmoord in het Afrikaanse land in 1994. I. was in juli al gearresteerd door de Nederlandse politie en zit sindsdien in voorarrest.

Redactie
Foto uit 1995 van een VN-truck die Hutu vluchtelingen vervoert. Beeld afp
Foto uit 1995 van een VN-truck die Hutu vluchtelingen vervoert.Beeld afp

Jean-Claude I. is formeel in zijn cel aangehouden voor uitlevering naar zijn vaderland, meldt het Openbaar Ministerie. Hij zal zich tegen die uitlevering verzetten, zegt zijn advocaat Michiel Pestman. I. weerspreekt de beschuldigingen.

Volgens Rwanda heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan genocide, oorlogsmisdaden, misdrijven tegen de menselijkheid en foltering. I. zou als gewapende leider van Hutumilities hebben meegedaan aan aanvallen op Tutsi's. 'Ze werden opgejaagd, uit hun huizen gehaald en weggevoerd naar pleken, waar zij vervolgens massaal werden gedood', aldus het OM. 'Hun achtergelaten woningen werden in brand gestoken.'

Een van de gruwelijkheden die zich afspeelden in het Afrikaanse land waren massaslachtingen van Tutsi's op het terrein van de technische school in de hoofdstad Kigali. De verblijfsvergunning van I. werd in 2011 ingetrokken vanwege 'ernstige vermoedens van betrokkheid' bij deze massamoord. In de Rwandese genocide in 1994 zijn naar schatting 800.000 Tutsí's en gematige Hutu's gedood.

Geen uitleveringsverdrag
Pestman spreekt van een uitzonderlijke uitleveringsprocedure. Het zou voor het eerst zijn dat Nederland een verdachte uitlevert aan Rwanda. Bovendien, zo houdt Pestman voor, heeft Nederland geen uitleveringsverdrag met Rwanda, wel een genocideverdrag.

Het OM stelt dat andere landen waaronder Zweden en Noorwegen Nederland voorgingen in de uitlevering van genocideverdachten aan Rwanda. 'In oktober 2011 heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens geoordeeld dat de uitlevering aan Rwanda door Zweden niet in strijd is met diens mensenrechten.'

De rechtbank in Den Haag behandelt volgende week dinsdag het uitleveringsverzoek, aldus het OM.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden