RVV schiet geweren leeg op hooglanders: alles gaat mis

Bij het afschieten van 41 Schotse hooglanders in de Duursche Waarden nabij Olst is zo ongeveer alles fout gegaan wat fout kon gaan....

Van onze verslaggever

Het Openbaar Ministerie in Zwolle heeft de Algemene Inspectiedienst (AID) gevraagd een onderzoek in te stellen naar de manier waarop de Schotse Hooglanders zijn omgebracht.

Wat er op 23 maart bij de afschotoperatie misging, blijkt uit een verslag van terreinopzichter Piet Greeve van Staatsbosbeheer, dat hij op verzoek van zijn baas schreef. Het verslag is naar minister Brinkhorst van Landbouw en alle betrokken rijksdiensten gestuurd.

'Eerst werd een dier buiten de vangkraal geschoten', begint de terreinopichter zijn verslag. 'Getroffen midden op het voorhoofd met een veel te licht kaliber probeerde het zwaargewonde dier zich staande te houden. Ook een tweede schot velde het arme dier niet. Een van de schutters was in het bezit van een zwaar kaliber en schoot het neer. Pas later bleek het dier niet dood te zijn en kreeg het een genadeschot van de aanwezige dierenarts die in het bezit was van een schietmasker.

'De dieren in de vangkraal waren daarna aan de beurt. Al snel kwam men erachter dat het kaliber veel te licht was om de dieren in één keer te doden. Er werd gericht geschoten, midden voor het hoofd, maar veel koeien moesten meerdere keren worden beschoten.

'Het duurde vreselijk lang. Vlak voor mijn ogen werd een kalfje geschoten. Het jonge zwarte diertje lag van ellende te spartelen in de modder. Op een gegeven moment zag ik het zwaargewond tegen het hek leunen, onder de modder en drek. Ik vroeg een van de schutters om toch in godsnaam dat diertje te doden. Maar het kalfje stond met z'n achterste naar de schutter toe. Toen het zijn hoofdje omkeerde, werd er geschoten, en weer was het niet goed raak! Een derde schot moest het uit zijn lijden verlossen.

'De ellende werd mij te veel. Een poos later kwam ik terug en bleek dat de dieren nog lang niet allemaal waren afgemaakt. Het was te donker. Zo'n tien jonge dieren werden bijeengedreven in een vangpijp en met een schietmasker afgemaakt. Totdat de munitie op was.'

Een inwoonster van Enschede heeft bij justitie in Zwolle aangifte van dierenmishandeling gedaan door de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees. De RVV, de dienst die verantwoordelijk was voor de afschotoperatie, laat weten aan een protocol te werken dat vergelijkbare situaties moet voorkomen.

De rijksdienst bezint zich onder meer op de vraag of het inschakelen van ondeskundige jagers wel verantwoord is, en of ook andere middelen dan het geweer ter beschikking staan om de verwilderde dieren af te maken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden