RvS maakt sluiting Borssele ongedaan

De Raad van State heeft het besluit van het kabinet om de kerncentrale Borssele in 2004 te sluiten donderdag nietig verklaard....

Van onze verslaggeefster

Minister Pronk van Milieu voorziet dat de discussie in het kabinet over het langer openhouden zal oplaaien. Hij gaat er evenwel van uit dat Borssele op 1 januari 2004 gewoon dichtgaat. 'De meerderheid van de Tweede Kamer is nog steeds voor sluiting.' VVD, CDA en SGP zijn tegen, omdat kerncentrales minder CO 2 uitstoten dan andere energiecentrales.

VVD-minister Jorritsma van Economische zaken, die de centrale open had willen houden, zei gisteren in een eerste reactie: 'Ik ga ervan uit dat het kabinet mij een nieuwe opdracht zal geven om de centrale te sluiten.'

Het personeel van de centrale en het Koninklijk Instituut van Ingenieurs, die bezwaar tegen het kabinetsbesluit hadden gemaakt, denken dat het na de uitspraak van de Raad van State veel moeilijker wordt de centrale te sluiten. 'Wij hebben de staat gevraagd aan te tonen dat de kerncentrale slecht is voor de werkgelegenheid, het milieu, de economie en de uitputting van de grondstoffen voor energie', zegt J. Wieman namens het personeel. 'Maar daar had de staat geen antwoord op.'

Het enige verweer van de minister van Economische Zaken was volgens Wieman dat de centrale volgens het elektriciteitsplan van de energiebedrijven na 2004 niet meer nodig is.

'En dat is ook nog een drogreden. Je sluit bij overproductie niet je goedkoopste leverancier, maar je duurste.'

Het personeel van Borssele gaat ervan uit dat de verantwoordelijke ministers bij een nieuw besluit tot sluiting de criteria voor een vergunning in de Kernenergiewet zullen moeten ontzenuwen.

'Zij zullen moeten aantonen dat de bescherming van mens en dier, de veiligheid van de staat en bewaring van splijtstoffen in het geding zijn als de centrale open zou blijven. Dat wordt een behoorlijke juridische klus', meent Wieman.

De milieuorganisatie Greenpeace heeft kritiek op het formuleren van besluiten door de ministeries van Economische Zaken en VROM. Volgens Greenpeace zijn de departementen de afgelopen jaren bijna tien keer teruggefloten door de Raad van State.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden