RvC Newconomy legde beslag op personeelsfonds

Drie commissarissen van Newconomy hebben zich samen een kwart van het personeelsfonds toegeëigend. Het fonds is opgericht om het personeel geld te laten lenen, zodat ze bij de beursgang van het bedrijf aandelen konden kopen....

Dat heeft de geschorste topman Maurice de Hond donderdag bevestigd.

De commissarissen P. van Hoogstraten, H. Brouwer en D. Doornhein hebben ieder voor 100 duizend euro geleend uit het fonds, dat niet voor hen was bestemd. De vierde commissaris, A. van Hoff, deed niet mee.

De 300 duizend euro van de commissarissen is bijna een kwart van het totale fonds, dat ruim 1,4 miljoen euro (3 miljoen gulden) bevat. Commissaris Van Hoogstraten is de voorzitter van het personeelsfonds.

Het personeel kon voor een bedrag van 5 of 10 duizend euro lenen. Ruim honderd werknemers hebben van de regeling gebruik gemaakt.

Het geld voor het fonds is voorgeschoten door ABN Amro. Pikant detail is dat De Hond persoonlijk garant staat voor de lening. De Hond wilde met het fonds zijn personeel laten meeprofiteren van de eventuele koerswinst. Nu de topman is geschorst, ontstaat echter een lastige situatie. 'Direct nadat ik ben geschorst, wilde de bank extra garanties hebben', zegt De Hond.

De Hond voorzag problemen met de raad van commissarissen. Omdat door de schorsing de relatie tussen de ex-topman en de raad ernstig onder druk staat. 'Ik heb de commissarissen voorgesteld ergens anders 100 duizend euro te lenen. Dan zouden ze qua lening niets meer met mij van doen hebben. Maar tot nu toe hebben ze nog niets gedaan', zegt De Hond.

Toch zitten de commissarissen met een probleem. Nu de gewenste koersstijging een ware koersval is gebleken, is van de 100 duizend euro die ze in Newconomy gestoken bijna 90 procent in rook opgegaan. Als de lening in september afloopt zal ABN Amro zijn geld opeisen. Is het niet van de commissarissen, dan wel van De Hond.

De raad van commissarissen weigert te reageren. Tot 5 maart hebben zij een 'radiostilte' afgekondigd. Op die dag moet Newconomy de nieuwe strategie van interim-directeur C. Scholtes presenteren.

Op de Amsterdamse beurs viel Newconomy donderdag met 7 procent naar een nieuw dieptepunt van 1,41 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.