Ruzie

Mijn broer heeft een geldprobleem, maar verder is 'ie niet dom. Hij is zelfs heel slim. Hij mag van zijn baas weken achter elkaar verdwaasd door het lab lopen....

Het zijn geen lange discussies die ik met hem voer over zijn uitgaven, wel felle. Meestal loopt het uit op ruzie. Dan vraag ik bijvoorbeeld wat hij moet met een dvd-speler, een portable zip-drive, een Palm V en elke drie maanden een nieuw telefoontje terwijl hij alleen maar òf in de kroeg zit òf op het lab rondhangt. Leek me wel handig, zegt 'ie dan. Maar elke volgende vraag is te veel. En die komt wel. Want de Palm zit na een half jaar nog in het doosje en de telefoontjes liggen in de la. Nee, nog niet mee gebeld. Niemand heeft zijn nummer, dus hij kan ook niet gebeld worden. Hou dan je vragen over koopgedrag maar eens voor je.

Ik kan het geheim niet uitstaan. Wat bezielt mijn broer om die spullen aan te schaffen? Ik val hem lastig met twee theorieën. Ten eerste: hij voelt zich ver verheven boven het materiële, boven het aardse, zeg maar het laagbijdegrondse bestaan dat wij lijden. Die minachting toont hij door te smijten met geld, symbool van het materiële.

Theorie nummer twee: hij koopt de spulletjes bij wijze van versiering. Hoe langer je ernaar kijkt, hoe saaier dat laagbijdegrondse bestaan immers is. Zo'n leuk apparaatje met allemaal mysterieuze kwaliteiten kan dan wat afleiding brengen, dat fleurt de zaak wat op. Je hoeft het niet te gebruiken waar het voor gemaakt is; je kan er een tijdje naar kijken, eraan voelen en wat fantaseren over wat er allemaal mee mogelijk is, maar dan is zijn missie volbracht. In de la ermee.

Een inhoudelijke reactie krijg ik niet. Hoogste tijd voor jou om weer eens op te rotten, bijt hij me toe. Doodziek word ik ervan.

Maar ik ga wel even de stad in. Ben toe aan zo'n nieuwe all-in-one printer, die heb ik wel verdiend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden