Ruzies splijten Marokkaans comité KMAN

De grootste Marokkaanse organisatie in Nederland, het KMAN, is op sterven na dood. Intern woeden gevechten tussen KMAN-leiders die elkaar beschuldigen van corruptie en fraude....

HENK MULLER

Van onze verslaggever

Henk Müller

AMSTERDAM

De interne problemen zijn naar buiten gekomen nadat een KMAN-lid aangifte had gedaan van valsheid in geschrifte. Ruim 80 duizend gulden, bestemd voor een Amsterdams project, waren van de bankrekening van het KMAN verdwenen.

De penningmeester van de afdeling deed daarvan aangifte omdat het geld zou zijn overgemaakt door een onbevoegde. Het landelijk bestuur van de KMAN gaat nu na wie de handtekening heeft gezet. In een vertrouwelijke brief aan de gemeente Amsterdam schrijft het KMAN dat een interne commissie uitzoekt wat er precies is gebeurd. 'Er is op dit moment niet uit te sluiten dat er al eerder sprake is geweest van malversaties of corruptie door onbekenden binnen de organisatie', aldus A. el Moudden, penningmeester van het KMAN.

Hij voegt daaraan toe dat er nog geen aanleiding is te spreken van daadwerkelijke fraude. Er is namelijk een accountsverklaring voor het project Arrazi waarvoor de 80 duizend gulden was bedoeld. Bij dat project krijgen Marokkaanse jongeren drugsvoorlichting. Ook het geld is teruggevonden, aldus de brief.

Volgens Menehbi, die in 1975 het KMAN oprichtte, proberen sommige KMAN-leiders, aangestuurd door de Marokkaanse autoriteiten, de organisatie kapot te maken. Al langer gingen er geruchten over fraude in het KMAN. Aangezien Menehbi de verpersoonlijking is van het KMAN, slaan de geruchten direct op hem terug. De tweede man van het KMAN heeft zich inmiddels uit de organisatie teruggetrokken. Hij is het niet eens met de verzoeningsgezinde lijn van de organisatie die vroeger de doodsvijand was van de Marokkaanse autoriteiten.

Die autoriteiten zijn sinds kort in Europa begonnen om zoveel mogelijk organisaties aan zich te binden of, als dat niet lukt, op nonactief te stellen, aldus Menehbi. Zo heeft onlangs de in Brussel gevestigde Adviesraad voor Marokkaanse Migranten haar activiteiten geïntensifeerd. Deze raad is verbonden met het Hassan II-fonds. Dit naar de Marokkaanse koning genoemde fonds beschikt over grote bedragen die onder meer gebruikt worden om verenigingen en bijeenkomsten te sponsoren, ook in Nederland.

De adviesraad werkt samen met de Democratische Amicales, opvolgers van de voormalige Amicales, een rechtse organisatie die als de lange arm van de Marokkaanse autoriteiten in Europa werd beschouwd. De Amicales waren fel tegen het KMAN. Dat leidde geregeld tot ernstig geweld en aanslagen. Het doel van de adviesraad is dat de naar schatting een miljoen Marokkanen in Europa hun geld investeren in Marokko.

Volgens ingewijden is het einde van het KMAN ingeluid toen zij ging samenwerken met de vakbeweging in Marokko. Vertegenwoordigers van de CDT, de machtige Democratische Confederatie van Arbeid kwamen naar Nederland en KMAN-leiders gingen naar Marokko. Daardoor raakten ze in de greep van de autoriteiten. De felle toon van het KMAN werd na die samenwerking aanmerkelijk zachter.

Menehbi: 'Dat vind en vond ik een goede ontwikkeling. De tijden zijn veranderd. Je moet je ook positief opstellen en kunt niet blijven ageren. Maar wij proberen onafhankelijk van de Marokkaanse autoriteiten projecten in Marokko te ontwikkelen.'

In 1996 organiseerden het KMAN en het CDT een conferentie in Tanger. Naar aanleiding daarvan kreeg Menehbi te horen dat hij zich voorkomender moest uitlaten over Marokko. Intensievere samenwerking werd ook op prijs gesteld. Zo niet, dan moest hij zich voortaan rustig houden. Dat deed Menehbi, die eerder hielp om de landelijke antiracistische 'Nederland Bekent Kleur'-demonstraties op te zetten. Tijdens een recent bezoek aan Marokko werd hij gearresteerd, en weer vrijgelaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden