Ruzies in Griekenland over Olympische Spelen 2004

Ofschoon er geen kroonprinsen, judassen of organisatieadviseurs aan te pas komen, hebben de Olympische Spelen van 2004 in Griekenland geleid tot heftige ruzies....

Ook het Internationaal Olympisch Comité ziet kennelijk de bui al hangen. Athene werd al herhaalde malen gewaarschuwd door het IOC dat de organisatie van de Spelen niet iets is wat je op een achternamiddag in elkaar kunt steken. IOC-president Juan Antonio Samaranch liet dinsdag nog eens weten 'bijzonder bezorgd' te zijn over het tijdschema van de Grieken.

Alle belanghebbenden hebben hun loopgraven al betrokken en geven van daaruit met enige regelmaat vuur af. Dinsdag was de beurt aan Theodoros Pangalos, sinds de parlementsverkiezingen van april de minister van Cultuur. Voordien beheerde hij de portefeuille van Buitenlandse Zaken, totdat hij vorige jaar moest aftreden vanwege de Griekse rol in de zaak rond PKK-leider Abdullah Öcalan.

Pangalos, zelden om een woord verlegen, koos dit keer voor een subtielere aanpak. Hij liet dinsdag opeens weten niet te zullen afreizen naar Sydney voor de openingsplechtigheid van de Spelen. Hij claimde dat hij het veel te druk had.

Alom werd de plotse stap van Pangalos gezien als kritiek op het functioneren van het Griekse Olympisch Comité en zijn voorzitter Gianna Angelopoulos-Daskalaki, met wie hij al geruime tijd in onmin leeft. Zo zou de minister faliekant tegen de hoge salarissen zijn die Angelopoulos voor haar en haar medewerkers heeft geclaimd.

Verzoeken om opheldering hierover zou Angelopoulos niet hebben beantwoord.

Volgens de krant Kathimerini wenst Pangalos niet te worden geassocieerd met een mislukking van Angelopoulos en de haren en hij zou al helemaal niet hebben willen deelnemen aan het Griekse feestgewoel in Sydney. Zodra de Olympische feestgangers uit Australië terugkeren, zal er een stevig woordje worden gewisseld tussen Angelopoulos en het kabinet.

Ofschoon regeringswoordvoerder Dimitris Reppas liet weten dat Pangalos toestemming had gekregen van premier Simitis, en er dus geen sprake was van een probleem, suggereert Kathimerini dat er ook wrijving is ontstaan tussen minister en premier.

Premier Simitis is in het nauw gedreven door de ruzie. De kritiek op het gedrag van Angelopoulos - zij gedraagt zich meer als een diva dan als een overheidsfunctionaris, oordeelt Kathimerini - straalt ook op hem af. Hij voerde woensdag druk overleg met de twee kemphanen. Zowel uit zijn eigen socialistische Pasok-partij als uit conservatieve oppositiepartij Nieuwe Democratie klinkt luide kritiek op de salariseisen van Angelopoulos en de haren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden