Ruzie ziekenhuis-CAO nog lang niet beslecht
De ruzie over de financiering van de reeds in april van kracht geworden ziekenhuis-CAO woedt onverminderd voort, zo bleek maandagavond na geheim beraad in Den Haag....
Van onze verslaggever
Frits van Veen
DEN HAAG
Het harde gevecht dat werkgevers en regering nu al een halfjaar voeren over de salarissen in de gezondheidszorg, kreeg vorige week een nieuwe impuls. Premier Kok kondigde aan dat een bemiddelingsvoorstel van de onafhankelijke commissie-Van Voorden niet opgevolgd zal worden. Een werkgroep van ambtenaren gaat het werk overdoen.
'Maar dát was de afspraak niet', zegt een boze A. Krol, die als voorzitter van de Nederlandse Zorgfederatie (NZf) de onderhandelingen namens de werkgevers aanvoert. 'Wij zijn pas met de bemiddeling akkoord gegaan nadat de minister-president nota bene op de televisie had bevestigd dat hij de aanbevelingen van de commissie als bindend zou beschouwen. Wat moet dit betekenen voor de betrouwbaarheid van toekomstig overleg?'
De woordvoerder van minister Borst, die samen met haar nieuwe staatssecretaris M. Vliegenthart de werkgevers te woord stond, sprak na het anderhalf uur durende beraad sussende woorden. 'De minister heeft toegezegd de uitspraak van de commissie-Van Voorden nog eens goed onder de loep te nemen. Het is niet zo dat het kabinet het hele rapport van tafel heeft geveegd.'
Binnenskamers was niettemin sprake van grote ergernis over het ministerie van Volksgezondheid toen de Tilburgse hoogleraar arbeidsverhoudingen Van Voorden zijn rapport in juli presenteerde. Minister Borst was onaangenaam verrast door de snelheid waarmee de commissie ermee naar buiten kwam. 'Nog geen etmaal nadat de commissie beide partijen in hoorzittingen had ontvangen, werd het complete eindverslag aan de pers gepresenteerd. Dat kan echt in het Guinness Book of Records', aldus een woordvoerster.
Nog groter was de verontwaardiging over de inhoud van het rapport. Van Voorden was namelijk niet ingegaan op de vraag of met de extra 1,1 miljoen gulden die de regering de werkgevers had geboden, een 'marktconforme' CAO kon worden afgesloten. In plaats daarvan kwam hij volgens het ministerie 'als een duveltje uit een doosje' met een hoogst merkwaardige constructie.
Omdat de regering de werkgevers in een bepaald stadium van de onderhandelingen had lekkergemaakt met de belofte dat volgend jaar de zogeheten productiviteitskorting op de salarissen vervalt, achtte de commissie het redelijk die korting ook dit jaar te schrappen. Kosten voor de schatkist: tweehonderd miljoen gulden.
Volgens werkgeversvoorzitter Krol, die in mei na het afsluiten van de CAO aankondigde wel vijfhonderd miljoen extra nodig te hebben, hebben de ziekenhuizen die tweehonderd miljoen hard nodig.
Weliswaar ligt er de afspraak dat regering en werkgevers in november nog eens zullen bekijken of de ziekenhuizen de CAO kunnen betalen zonder de zorg in gevaar te brengen. Maar tegen die tijd zullen sommige ziekenhuizen volgens hem al in kasproblemen komen.
Dat er extra geld moet komen staat wel vast, waar het vandaan moet komen niet. De PvdA wil in geen geval dat het bedrag ten koste gaat van alle mooie voornemens die de partij voor 1999 heeft weten te bedingen. 'Minister van Financiën Zalm moet maar een beetje schuiven in de lopende begroting', zegt een PvdA'er.