Ruzie Rusland en Oekraïne laait weer op, en dus krijgt Europa nog altijd geen gas

Volgens Rusland blokkeert Oekraïne de doorvoer van gas...

Moskou Bijna twee weken nadat Oekraïne werd afgesloten van Russisch gas en een week nadat de rest van Europa volgde, vloeit er nog altijd geen gas naar Europese klanten. De uitvoering van het akkoord dat redding had moeten brengen, leidde dinsdag slechts tot een nieuwe ronde beschuldigingen tussen Moskou en Kiev.

De Europese Unie, slachtoffer van het gasconflict, herhaalde nog eens dat ze het gas nu echt urgent nodig heeft. De voorzitter van de Europese Commissie, Barroso, bracht telefonisch zijn teleurstelling over aan premier Poetin in Moskou. Een akkoord over het sturen van Europese waarnemers bracht dit weekeinde hoop dat Rusland zijn gasleveranties spoedig zou hervatten.

Toen dinsdagochtend om tien uur lokale tijd de gaskraan bij het grensstation Soedzja openging, vloeide er slechts weinig gas door. Oekraïne had gevraagd om 350 miljoen kubieke meter gas per dag, maar Rusland zei dat de leveranties langzaam op gang moesten komen – in Soedzja met welgeteld 1 miljoen kubieke meter per uur.

Later maakte Gazprom bekend dat de gaskraan eerst open was gegaan, maar toen weer gesloten was omdat ‘Oekraïne de doorvoer van gas simpelweg blokkeert’. Oekraïne zei op zijn beurt dat de gasvolumes die Rusland door het systeem stuurde te laag waren om de druk op het systeem te houden, wat volgens Oekraïne verklaarde waarom er aan de Europese kant geen gas binnenvloeide.

Beide landen liggen ook overhoop over de vraag wie voor het ‘technische gas’ moet betalen, dat nodig is om het exportgas door Oekraïnes 1.500 kilometer lange, verouderde pijpleidingen te jagen. Dat gaat om zo’n 20 miljard kubieke meter per dag, oftewel tweemaal de dagelijkse Bulgaarse behoefte.

De aanwezigheid van Europese waarnemers – bedoeld om de gasstroom in de gaten te houden – verschafte weinig helderheid. ‘De informatie die we op dit moment hebben van onze waarnemers in Rusland’, zei EU-woordvoerster Pia Ahrenkilde Hansen, ‘is dat er weinig of geen gas vloeit, maar we willen geen overhaaste conclusies trekken over waarom dat zo is.’

De EU beklaagde zich erover dat de waarnemers geen toegang hebben tot de centrale controlekamers van Naftogaz en het Russische Gazprom. Gazprom bood die toegang dinsdag prompt aan, om te bewijzen dat het niets te verbergen heeft. Het Russische energiebedrijf verklaarde dat er sprake was van force majeure (overmacht), een juridisch belangrijke stap waarmee het de schadeclaims van Europese klanten zal willen doorspelen naar de Oekraïense collega’s.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden