Ruzie rond museum Het Valkhof totaal geëscaleerd

De ruzie rond Museum Het Valkhof in Nijmegen is totaal geëscaleerd. De raad van toezicht benoemde vrijdag Jan van Laarhoven tot interim-directeur van het museum. Dat is tegen de wil van het voltallige personeel dat achter de geschorste directeur Arend-Jan Weijsters blijft staan. Daarmee is de patstelling rond het Valkhof compleet.

Mac van Dinther
null Beeld Museum het valkhof
Beeld Museum het valkhof

De ruzie brak twee weken geleden uit toen Weijsters en het managementteam het vertrouwen opzegden in de raad van toezicht. De raad schorste daarop Weijsters. De afgelopen dagen zijn pogingen gedaan het conflict bij te leggen. Dat is mislukt. Weijsters stapt nu naar de rechter om zijn schorsing aan te vechten. Het management team steunt hem daarin.

Weijsters is nog maar ruim een jaar in dienst; hij werd in september 2015 benoemd door dezelfde Raad van Toezicht die hem nu schorst. Hij volgde destijds Van Laarhoven op, die in de periode daarvoor ook al als interim-directeur fungeerde.

Verbouwing

Het rommelt al jaren rond Museum Het Valkhof, dat in 1998 ontstond uit de fusie van de Commanderie van Sint-Jan en oudheidkundig museum Kam. De vorige directeur, Marijke Brouwer, stapte in 2014 op nadat de gemeente Nijmegen de jaarlijkse subsidie kortte met 3,4 ton. Als gevolg daarvan werden acht medewerkers ontslagen. Een al geplande verbouwing werd twee jaar opgeschort.

Weijsters werd vorig jaar benoemd om het museum weer op de rit te krijgen. Daarbij is hij in conflict gekomen met de raad van toezicht. De wordt voorgezeten door Ronald Migo, voormalig wethouder (CDA) en ex-directeur van de Kamer van Koophandel.

De raad voelt zich door Weijsters onvoldoende geïnformeerd, zegt Migo. De directeur zou de raad onvoldoende inzicht hebben gegeven in de cijfers. Daardoor kan de raad haar taak niet vervullen. 'Wij maken ons zorgen over de financiële situatie van het museum.'

Financiële puinhoop

Weijsters bestrijdt dat. Volgens hem trof hij bij zijn aantreden een financiële puinhoop aan. De raad van toezicht was daar volgens hem mede voor verantwoordelijk. 'Ik moest in mijn eerste jaar een verlies van acht ton nemen als gevolg van groteske verbouwingsplannen die door de raad waren goedgekeurd.'

Weijsters haalde een streep door de al te ambitieuze verbouwingsplannen. In plaats daarvan wordt het museum nu anders ingericht, een operatie die 3,5 miljoen euro kost, minder dan de helft van de oorspronkelijke verbouwingsplannen.

Volgens de geschorste directeur ging de raad te veel op de stoel van de directeur zitten door suggesties te doen voor tentoonstellingen. Ook zou Migo vooral zijn eigen bekenden in de raad hebben gehaald. Drie van de zes geworven leden zijn net als Migo lid van de Lions club.

Vriendjespolitiek

Het verwijt van vriendjespolitiek werpt Migo verre van zich. 'Ik juist gevraagd vanwege mijn netwerk. Ik ken nou eenmaal veel mensen.' Hij wil niet ingaan op de inhoudelijke kant van het conflict. De raad van toezicht heeft een onderzoek gelast naar de ontstane situatie. Daaruit moet blijken wie er gelijk heeft, aldus Migo.

De raad van toezicht is bereid om hangende het onderzoek plaats te maken voor een tijdelijke raad. 'Wij hechten niet aan het pluche', aldus Migo. 'Het gaat ons om het belang van het museum.' Annelies Koster, verantwoordelijk voor de oudheidkundige collectie van het museum en woordvoerder van het managementteam, gelooft daar niks van. 'Wij denken dat wij de belangen van het museum beter kennen dan een buitenstaander als Migo.'

Financieel staat Het Valkhof er niet goed voor. Het vorige jaar werd afgesloten met een tekort van 5 ton. Het aantal bezoekers daalde naar 79 duizend, ruim 13 duizend minder dan het jaar ervoor. De laatste grote publiekstrekker was de expositie over de laatste uren van Herculaneum, de onder lava bedolven Romeinse stad, in 2006-2007. Die trok 122 duizend bezoekers. Momenteel loopt er een tentoonstelling over gladiatoren in het oude Rome.

Juist de afgelopen weken ontstond er discussie over de koers van het museum. Volgens critici is het Valkhof niet spraakmakend genoeg meer. Het museum draait vooral op subsidies van de gemeente Nijmegen (2 miljoen) en de provincie Gelderland (1,4 miljoen).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden